28.7 C
Banja Luka

Nakon prijetnje iz Mađarske: Bugarska ukinula akcize na tranzit ruskog gasa

Vlasti u Bugarskoj su odlučile da ukinu akcize na tranzit ruskog gasa nakon što je Mađarska zaprijetila da će staviti veto na članstvo zemlje u Šengenu, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Prema njegovim riječima, uvođenje akciza je bio skandalozan i neprijateljski korak, koji je u potpunosti protivurečan sa pravnim pravilim EU i koji može da zaustavi snabdijevanje gasom Mađarske, Srbije i Sjeverne Makedonije, što su vlasti u Bugarskoj „ismijavale“.

„Bugarima smo stavili do znanja da ako nastave da ugrožavaju energetsku bezbjednost Mađarske, mi ćemo onda staviti veto na njihovo članstvo u Šengen zoni. S obzirom na to da će se ta odluka donositi sledeće nedelje, neočekivano su počeli da pokušavaju da promijene zakon. Ako, zaista, promijene taj zakon, onda ćemo i mi povući svoju odluku o vetu“, rekao je Sijarto.

Ranije je bivši premijer Bugarske Bojko Borisov, u razgovoru sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, izjavio da će Sofija ukinuti akcize na tranzit ruskog gasa na svojoj teritoriji na zahtjev Mađarske.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here