Naslovna Najnovije Nakon štrajka, distrofičari najavili izlazak na ulice

Nakon štrajka, distrofičari najavili izlazak na ulice

0

Radnici banjalučkog Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida najavili su proteste. Okupljanja će se održavati u parku Mladen Stojanović, svakog radnog dana u 12 časova.

Distrofičari izlaze na ulicu, najavljeno je danas nakon skoro dva mjeseca generalnog štrajka u toku kojeg zahtjevi radnika nisu ispunjeni.

„Taj skup bi trebao da se održava svaki radni dan u 12 sati, do rješenja naših problema. Mi smo najavljivali radikalnije mjere, s obzirom na naše probleme koji se definitivno ne rješavaju. Nadležne institucije, Vlada, ministarstva, inspekcijski organi i svi ostali kojin su nadležni za ovaj naš problem nemaju sluha“, rekao je danas Miroslav Gnjatović, predsjednik Štrajkačkog odbora.

Radnici su najviše razočarani u Upravu preduzeća kojoj pripisuju krivicu za trenutno stanje, neisplaćene plate i milionska dugovanja.

„Ništa ne tražimo, nego samo što nam pripada u skladu sa zakonom, naša ljudska i radnička prava da nam se obezbjede. Ništa više. Imamo ovdje veliki broj ratnih vojnih invalida, imamo osoba sa distrofijom, civilnih invalida, to je većina radnika koji dolaze na svoj posao redovno, rade koliko mogu, ima ih dosta sa jednom rukom ili sa nekim fizičkim, nažalost, nedostacima, ali se trude da rade i ne mogu da dobiju osnovna prava, doprinose, plate i da budu tretirani kao ljudi“, kaže Gnjatović.

Direktor i dalje poriče optužbe, a za štrajk smatra da je poprimio lični interes.

„Radnici obično brinu o uslovima rada, da imaju odgovarajuće uslove rada, plate i doprinose, topli obrok i prevoz. To su glavna pitanja, a oni su to proširili na šest pitanja i on je poprimio lični interes“, kaže Željko Ubiparip, VD direktora Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banja Luka.

Generalni štrajk radnika traje od 10. februara, a na potezu je Vlada, koja ni nakon skoro dva mjeseca nije pokazala ozbiljne namjere da se stanje u Centru poboljša, a radnicima isplate zaostale plate i doprinosi.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube