Naslovna Najnovije Njemačka razmatra vojni angažman u BiH kroz EUFOR

Njemačka razmatra vojni angažman u BiH kroz EUFOR

0

BERLIN – Njemačka vlada razmatra da se vojno ponovo angažuje u BiH kroz EUFOR, rekla je Ana Lirman, državna sekretarka za Evropu u Njemačkom ministarstvu spoljnih poslova na sjednici Bundestaga posvećenoj BiH.

Pozdravila je jačanje vojne misije u BiH i naglasila da Njemačka razmatra ponovno uključivanje Vojske Njemačke u toj operaciji.

Što se tiče izborne reforme, rekla je da Njemačka podržava razgovore o izmjenama zakonodavstva i o tehničkim poboljšanjima, ali da novi Izborni zakon ne smije povećavati etničke podjele.

„Izbori u oktobru se moraju održati. Odgađanje ili bojkotovanje bi samo moglo povećati nestabilnost“, rekla je ona.

Kako je istakla, Njemačka je zabrinuta zbog planova o odvajanju od države ocijenivši to kao napad na jedinstvo, mir i stabilnost BiH, zapadnog Balkana i Evrope.

„Takvo destruktivno ponašanje ne smije ostati bez odgovora. Savezna vlada je reagovala ukidanjem bilateralne podrške za RS, a s EU i ostalim donatorima koordinišemo načine kako da naša podrška bude uslovljena“, rekla je ona i dodala da Njemačka pruža podršku Kristijanu Šmitu, te je najavila aktivnu podršku Njemačke na putu BiH ka EU.

Peter Bejer, iz kluba CDU, je rekao da se BiH nalazi u u najvećoj krizi poslije rata, a kritikovao je i Igora Kalabuhova, ruskog ambasadora u BiH i poručio da je interna stvar BiH odluka o pridruživanju NATO-u. Založio se za ubrzanu evropsku perspektivu za zapadni Balkan, i konstatova da je sprovođenje reformi sporo.

Svenja Šulce, predstavnica Kluba SPD-a, je rekla da je rat u BiH izbio u srcu multietničkog Balkana, te je istakla da je danas u BiH ponovo ugrožen mir.

Joahim Vundrak iz Kluba AfD-a, izrazio je žaljenje što se etnička mržnja u BiH prenosi na nove generacije, dok je Jens Bek, iz Kluba FDP-a, istakao da Njemačka neće trpiti miješanje Rusije u zemljama zapadnog Balkana

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube