23.7 C
Banja Luka

Nakon Zelenske, i Julija Navaljna odbila poziv na Bajdenov govor u Vašingtonu

I Julija Navalna, udovica vodećeg ruskog opozicionog vođe Alekseja Navalnog, i prva dama Ukrajine Olena Zelenska odbile su pozivnice za predstojeće obraćanje predsjednika Joea Bidena američkom Kongresu, saopštila je danas Bijela kuća.
Navalna i supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozvane su kao gošće na današnji godišnji govor o stanju nacije, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.“Bijela kuća je pozvala Zelensku na govor o stanju unije, ona ne može prisustvovati. Uputila bih vas na Ukrajinu ili na nju kako biste saznali zašto … ona je od nas primila poziv“, rekla je Jean-Pierre novinarima.

Dodala je da je Navalnu lično pozvao predsjednik Biden.

„Ne može prisustvovati. Očito bih vas uputila na nju da objasni zašto, ali da, bila je pozvana“, dodala je. Iz ureda Zelenske ranije je za Politico rečeno da ona ne može prisustvovati govoru zbog problema s rasporedom.

Washington Post je citirao ljude upoznate s odlukama Kijeva koji kažu da je potencijalna prisutnost Navalne izazvala nelagodu za Ukrajince zbog izjava njenog supruga o tome da Krim, koji je Moskva nezakonito pripojila 2014., pripada Rusiji.

Službeno obraćanje pred oba doma američkog Kongresa tradicionalno daje američkom predsjedniku priliku da govori o stanju države i prioritetima za budućnost. Održat će se u četvrtak naveče u 21 sat po lokalnom vremenu.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here