24.7 C
Banja Luka

Naliv pero Ive Andrića na poklon Muzeju Nobelove nagrade

Nalivo iv pero Ive Anrića iz lične kolekcije, koja se čuva u njegovom spomen-muzeju u Beogradu, biće trajno poklonjeno Muzeju Nobelove nagrade u Štokholmu, izjavila je agenciji Tanjug direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

 

“Praksa je da svaka zemlja koja ima svog nobelovca nešto od ličnih predmeta veoma malih dimenzija pokloni muzeju u Stokholmu. Mi smo, nažalost, u nekom malom zakašnjenju od 60 godina, ali ćemo pokloniti jedno malo naliv pero koje će podsjećati na našeg nobelovca”, rekla je Medaković.

Prema njenim riječima, muzej na Andrićevom vijencu 8 posjeduje veliku kolekciju piščevih olovaka i pera, od kojih i neka luksuznija, a u Štokholm ide jedno od naliv pera “kojima je zaista pisao svoje radove, i to je korišćen predmet sa kojim je možda nastalo neko od čuvenih dela”.

Inicijativa da se 60 godina od kako je Andriću uručena Nobelova nagrada za književnost u Štokholmu konačno tamo pošalje jedan predmet iz njegove kolekcije došla je na inicijativu ministarke kulture Maje Gojković.

Prilikom posljednje posjete Švedskoj Gojković je primijetila da u štokholmskom muzeju nema nekog predmeta srpskog nobelovca.

“U samom dogovoru i inicijativi da se uradi nešto na legatu Spomen-muzeja Ive Andrića, između ostalog, dogovorili smo se da sada obavimo to. Nije nešto krucijalno i važno, ali je lepa praksa koja povezuje sve nobelovce i zemlje”, rekla je Medaković.

Dodala je da bi Andrićevo naliv pero bilo isporučeno i ranije, ali su se ispriječile stroge pandemijske mjere, dok je za očekivati da će predmet našeg nobelovca biti izložen u Štokholmu od iduće godine.

Sinoć je otvorena nova stalna postavka Spomen-muzeja Ive Andrića u Beogradu, povodom 60 godina od kako je naš pisac dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here