Naslovna Svijet Naoružani puškama i granatama: Demonstranti provalili u predsjedničku rezidenciju

Naoružani puškama i granatama: Demonstranti provalili u predsjedničku rezidenciju

Rezidencija je zahvaćena dimom, a obližnje zgrade gore. Policija je nakon pucnjave napustila zgradu.

Desetine ljudi koji učestvuju u protestima u Almatiju počele su da se kreću ka gradskom aerodromu.

Grupa od nekoliko desetina demonstranata krenula je sa trga prema aerodromu. Šetnja do gradskog aerodroma trajaće oko četiri časa. Na ulicama pored trga ne vide se pripadnici organa reda. Na putu koji vodi ka aerodromu za sada nema ni specijalnih vozila za borbu protiv nereda.

Protesti u Kazahstanu bjesne već četvrti dan zaredom. Mase su u nedjelju, 2. januara, izašle na ulice u gradovima Žanaozen i Aktau u regionu Mangistau na jugozapadu zemlje, protestujući protiv povećanja cijena goriva.

Dva dana kasnije izbili su neredi u Almatiju na jugoistoku zemlje, gdje je policija koristila šok-bombe da rastjera masu, kao i u drugim gradovima, posebno u Atirau i Aktobeu na zapadu, Uralsku na sjeverozapadu, mjestima Tarazu, Šimkent i Kizilorda na jugu, Karagandu na sjeveroistokuj, pa čak i u glavnom gradu Nur Sultanu.

Kazahstanski predsjednik Kasim Žomart Tokajev proglasio je vanredno stanje u oblastima Mangistau i Almati. On je danas raspustio Vladu, čiji članovi nastavljaju da obavljaju dužnosti do usvajanja novog kabineta.