Naslovna Svijet Napeto u Kazahstanu: Demonstranti upali u zgradu uprave u Alma Ati, grad...

Napeto u Kazahstanu: Demonstranti upali u zgradu uprave u Alma Ati, grad u dimu

Protesti bjesne već drugi dan u ovoj naftom bogatoj centralnoazijskoj zemlji, izazvani skokom cijena goriva za automobile

U kazahstanskom gradu Alma Ata jutros su nastavljeni sukobi demonstranata i policije. Demonstranti su upali u zgradu akimata (uprave). Policija koristi gumene metke za razbijanje okupljenih.

Demonstranti su ranije pokušali da se probiju do akimata, a pripadnici policije koji ga čuvaju upotrebili su specijalna sredstva, između ostalog, šok bombe.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak upada demonstranata u gradsku kuću.

Demonstranti su nakon upada zapalili zgradu. Ljudi su polomili prozore u prizemlju i sa više strana upali u zgradu. U blizini se periodično čuju pucnjevi. Crni dim se diže iznad gradske kuće, vatra izbija sa prozora na drugom spratu, prenosi Sputnjik.

Zgrada akimata prekrivena je gustim dimom. Prije upada u zgradu demonstranti su zapalili nekoliko vozila.

Zgradu je pokušalo da zauzme oko tri hiljade učesnika protesta.

Policija je ranije zaustavila nekoliko stotina demonstranata naoružanih pendrecima u blizini centra grada. Međutim, i demonstranti su uhvatili i pretukli nekoliko pripadnika policije.

Policija je protiv demonstanata upotrebila specijalna sredstva, uključujući šok bombe.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da pažljivo prati razvoj situacije u Kazahstanu.

Predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev potpisao je ukaz o uvođenju vanrednog stanja u Almatinskoj oblasti. Ukazom je uveden i policijski čas od 23 do 7 ujutru.

Protestne akcije u Kazahstanu počele su prvih dana nove godine. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cijene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.

Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtjev demonstranata i smanji cijene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove. U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe.