Naslovna Republika Srpska Nastavlja se trend zaduženja – Uskoro novi kredit za RS

Nastavlja se trend zaduženja – Uskoro novi kredit za RS

0

Vlada Republike Srpske će na aukciji koja je će se održati u utorak, 22. novembra pokušati da se zaduži za novih 30 miliona maraka emisijom trezorskih zapisa.

Ovom aukcijom ukupno zaduženje Republike Srpske putem Banjalučke berze, će se popeti na 386 miliona maraka. Ekonomisti i opozicija upozoravaju da će se trend enormnih zaduženja nastaviti i u narednom periodu.

Trend nekontrolisanih zaduženja ne posustaje. Republika Srpska je u ovoj godini već imala četiri aukcije trezotskih zapisa kojima se zadužila za oko 107 miliona maraka. Sa aukcijom koja će tek biti održana zaduženje će iznositi 137 miliona.

Pored zapisa, Srpska je imala i 7 emisija dugoročnih obveznica kojima se zadužila 249 miliona maraka. Sve ovo ukazuje, kažu ekonomisti, da budžet ne može da funkcioniše bez zaduženja.

Posebno je zabrinjavajuće što Republika Srpska i u sljedećoj godini namjerava da nastavi sa zaduživanjem istim tempom. U Narodnoj skupštini nedavno je glasovima parlamentarne većine prihvaćeno da se Republika Srpska dugoročno, kratkoročno i kroz garancije može zadužiti do iznosa od skoro 2 milijarde maraka novih obaveza.

Ministar finansija RS dug od preko milijardu maraka koji dospjeva sljedeće godine, kažu predstavnici opozicije, pominje kao brojku  za koju je odgovoran neko drugi, ne pominjući da je najveća stavka iz tog duga posljedica, kako navode, petogodišnje netransparentne emisije obveznica na Bečkoj berzi.

Kreiranje budžeta u kojem će biti nastavljeno nekontrolisano zaduženje, kažu ekonomisti, bilo je očekivano jer se njegova struktura  , kako smatraju, u najvećoj mjeri bazira na potrošnji.

Prije samo nekoliko mjeseci, u predizbornom periodu, kažu ekomisti,  iz budžeta Republike Srpske je kroz bespovratne pomoći stanovništvu novac neplanski rasipan što je ispraznilo budžet, pa su nova zaduženja bila očekivana.

(BN   Foto:Arhiv)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube