Naslovna Region Pojačano prisustvo međunardonih policajaca u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)

Pojačano prisustvo međunardonih policajaca u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)

0

Uoči 21. novembra na ulicama Kosovske Mitrovice već nekoliko dana vidljive su pješačke patrole Euleksa, koji je pojačao svoje prisustvo od kada su Srbi sa sjevera KiM masovno napustili kosovske institucije, uključujući i policiju.

Patrole su posebno vidljive na glavnom šetalištu, oko trga Knezu Lazaru, u centru grada, ali i linijama koje razdvajaju sjeverni od južnog dijela grada.

Oko glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici raspoređeni su karabinjeri, dok je na samom mostu sa južne strane parkiran veći broj Euleks džipova. Tu se nalaze i vozila KFOR-a.

 

Cilj angažovanja ovih jedinica je da međunarodni policajci budu vidljiviji građanima, s obzirom na to da je više od 500 policajaca srpske nacionalnosti napustilo Kosovsku policiju.

Oko 135 policajaca Euleksa raspoređeno je na sjeveru, i oni su u policijskim stanicama angažovani po smjenama, prije svega kao podrška preostalom a malobrojnom nesrpskom osoblju koje je ostalo da radi.

– Oni patroliraju, a od ove nedjelje, uz vozne, oformljene su i pješačke patrole. Patroliranje sjeverom, kako bi u bezbjednosnom vakumu pokazali svoje prisustvo, ali oni ne mogu da preuzmu ulogu Kosovske policije – kazao je ranije ove nedelje za KoSSev šef Euleksa Lars Gunar Vigemark koji je dodao da je, “situacija je mirna, ali u bezbjednosnom smislu i dalje krhka”.

U martu ove godine i nakon početka rata u Ukrajini, Euleks je privremeno pojačao svoje jedinice rezervnom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske. Žandarmi su 18. jula napustili Kosovo.

Redovne jedinice Euleks policije do jesenas su imale 105 poljskih policajaca koji su bili stacionirani u Mitrovici, a početkom novembra pridružilo im se i pojačanje kada je stigla ekipa karabinjera od 23 člana.

Uoči početka kažnjavanja građana sa Kosova koji ne žele da preregistruju tablice na oznaku RKS (21. novembar), dogovora između Beograda i Prištine još nema. Zapad poziva na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumijeva da prištinska vlada odloži rok za preregistraciju za narednih 10 mjeseci, ali i započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije, prenosi Blic.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube