Naslovna Izdvajamo Nastavljena bitka za glavni grad Ukrajine: Rusi pokušali izgraditi most prema Kijevu

Nastavljena bitka za glavni grad Ukrajine: Rusi pokušali izgraditi most prema Kijevu

0

Ruska ofanziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, saopštila je ukrajinska vojska.

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni stab ukrajinske vojske na Fejsbuku. Takođe je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je štab.

Ruska novinska agencija Interfaks izvijestila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Černihivu u blizini granice s Bjelorusijom.

Pojedinosti o vojnom razvoju događaja nisu se mogle nezavisno provjeriti.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova izvijestilo je o 352 smrtna slučaja civila, uključujući 14 djece, otkako je Rusija započela svoj napad u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Još 1.684 osobe, uključujući 116 djece, ranjene su do nedjelje naveče, prema podacima ministarstva.

Ukrajinska vojska saopštila je da su gubici ruske vojske do sada oko 4.500 vojnika, te da su ruski helikopteri, tenkovi i druga vojna vozila uništeni.

Rusija je priznala da je među njenim vojnicima bilo mrtvih tokom borbi u Ukrajini, ali nije dala broj.

Danas bi se trebali održati mirovni pregovori između Moskve i Kijeva na granici s Bjelorusijom.

Nagađalo se da bi se Bjelorusija mogla službeno pridružiti ratu na strani Rusije, pošto je ukrajinska novinska agencija UNIAN izvijestila da su bjeloruski padobranci dobili naredbu za let u Ukrajinu, pozivajući se na informacije Andreja Strižaka iz bjeloruske nevladine organizacije Bisol.

Zapadne sile odgovorile su oštrim sankcijama, a američki predsjednik Džo Bajden trebao bi u ponedjeljak telefonom razgovarati sa saveznicima i partnerima o najnovijem razvoju krize, prenosi N1.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube