20.7 C
Banja Luka

Nastavljeno suđenje zbog pada bebe u Univerzitetskoj bolnici Foča

Danas je pred Osnovnim sudom u Foči održano predpretresno ročište u predmetu protiv medicinskog osoblja Univerzitetske bolnice u Foči kojima je 19. augusta 2022. godine nakon porođaja ispala beba J.V. iz Trebinja koja je tom prilikom zadobila teške povrede glave.

Doktora Vladimira Čančara, šefa Od‌jeljenja ginekologije i akušerstva Univerzitetske bolnice u Foči i Biljanu Kulić, babicu tog od‌jeljenja Okružno javno tužilaštvo u Trebinju tereti za krivično d‌jelo „Nesavjesno pružanje ljekarske pomoći“ za koje im prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora. Optužnica je nakon sveobuhvatne istrage podignuta u decembru prošle godine.

Pred Osnovnim sudom u Foči 6. februara ove godine Čančar i Kulić se se izjasnili da nisu krivi.

Na današnjem ročištu dogovorena je dinamika nastavka suđenja odnosno dalji tok sudskog postupka i izvođenja svjedoka i dokaza u ovom predmetu te novo ročište zakazano za 14. mart ove godine.

Šutjeli o padu bebe

Podsjetimo, optužnica babicu Biljanu Kulić tereti da je 19. augusta 2022. godine oko 08:20 sati nakon poroda pacijentkinje Jovane Vesić iz Trebinja postupila suprotno pravilima ljekarske struke, jer joj novorođenče ispalo sa pomoćnog stola na pod, dok se Vladimir Čančar tereti da je suprotno pravilima ljekarske struke propustio obavijestiti roditelje da je beba pala na pod te propustio blagovremeno ukazati medicinsku pomoć novorođenčetu. Tek rođena d‌jevojčica je, prema navodima optužnice zadobila teške tjelesne povrede, a zdravstveno stanje joj je pogoršano zbog čega je oko 18 sati tog dana upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gd‌je je hitno operisana.

Danijel Vesić, otac povrijeđene bebe nakon današnjeg ročišta pred sudom u Foči za Kliks.ba je izjavio kako očekuje da pravda stigne sve one koji su ćutali o padu njegove d‌jevojčice nakon rođenja.

„Vjerujem da će ovaj sud donijeti pravednu odluku, a mi nikada nećemo stati tražiti pravdu za ovo što se desilo. Naša d‌jevojčica danas ima 18 mjeseci i uspješno se oporavila, ali mi ćemo se boriti do kraja, ako treba do Strazbura jer želimo pravednu kaznu. Mi možemo razumjeti da se dešavaju takve stvari, ali o padu našeg d‌jeteta se ćutalo deset sati. Život mog d‌jeteta je bio u pitanju, za to nema nagodbe. Sramne bi bile novčane kazne, takvi ljudi ne trebaju raditi u bolnicama. Moje dijete je danas dobro hvala Bogu, ali mi ćemo istrajati na ovome i radi druge d‌jece. Borićemo se, nećemo odustati“, kategorični su Vesići.

Danijel Vesić kazao nam je da će na narednom ročištu 14. marta ove godine pred sudom u Foči, svjedočiti on, supruga Jovana i njegova sestra.

Vesići kažu da su najviše pogođeni činjenicom da se o padu njihove bebe ćutalo, te da su ljekari u Foči Danijela uvjeravali da je beba dobro, navodeći i to da ultrazvuk nije pokazao nikakve povrede te da je, nakon što je prebačena na KCUS, novorođenčetu urađen CT glave na kojem je uočena obostrana fraktura i hematom te je zarađena hitna operacija.

Presuda za mito

Osim toga niko iz fočanske bolnice za cijelo ovo vrijeme nije se oglasio o događaju, niti je bilo kada kontaktirao porodicu. Vesići su s druge strane, zahvalni timu ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gd‌je je beba dobila potrebnu medicinsku pomoć i njegu.

Podsjetimo da je u slučaju pada bebe u Univerzitetskoj bolnici Foča po optužnici Republičkog javnog Tužilaštva RS-a vođen proces protiv doktora ginekologije Vladimira Čančara za primanje 400 KM mita od oca bebe, a protiv medicinske sestre Gordane Sokolović zbog primanja mita od 100 KM. Čančar je priznao krivicu i pristao da bude osuđen na pola godine zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a medicinska sestra Gordana Sokolović pristala je na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog primanja mita od Danijela Vesića. Ona neće ići u zatvor ako u roku od tri godine ne učini krivično d‌jelo. Takođe i otac bebe Danijel Vesić sporazumno je osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here