30.7 C
Banja Luka

Nataša Miljanović Zubac, novinarka RTRS-a zabrinuta za svoju bezbjednost

TREBINJE – Iako se očekivalo da 23. zasjedanje Skupštine grada Trebinja, prema dnevnom redu, bude u znaku Strategije razvoja socijalne zaštite 2024-2029. godine i izmjena režima saobraćaja u gradu, dogodilo se da sjednici prisustvuje novinarka RTRS-a Nataša Miljanović Zubac koja je u skupštinskoj pauzi održala pres konferenciju, izrazivši zabrinutost za bezbjednost sebe i svoje porodice.

Odbornici lokalnog parlamena sa Liste za pravdu i red su tražili da se njen slučaj stavi na dnevni red, ali je predsjednik Supštine grada Trebinja Dragoslav Banjak pojasnio da je to neizvodivo iz tehničkih razloga.

„Svaki odbornik i klub odbornika ima mogućnost da predloži određenu tačku za skupštinsko zasjedanje, ali je to potrebno uraditi u skladu sa Poslovnikom, a danas nije bilo ispunjeno to što nije bio pripremljen materijal, pa se čak ne zna ni tačan naziv tačke o kojoj bi se eventualno raspravljalo”, objasnio je Banjak.

Ističući da je veoma važno da svaki građanin Trebinja bude i da se osjeća zaštićenim, on je pojasnio da nema razloga da se već za naredno zasjedanje pripreme adekvatni materijali, ali nije želio kometarisati da li će postojati i volja većine o toj raspravi i da  li i u skupštinskim kulupama, kako je kazala Miljanović Zubac, postoje oni koji su, kako kaže, kontaminirani.

“Ako neko ima informacije koje mogu da pomognu istrazi u ovom smislu, po meni je prva adresa policijska stanica i treba te informacije tamo da iznese”, dodao je Banjak.

Nataša Miljanović Zubac je, međutim, istakla da ona već izvjesno vrijeme trpi prijetnje i zastrašivanja i napade, optužujući i policiju, ali i odbornike i većinu novinara da o tome i mnogo čemu još ćute.

„Bila sam na Odboru za bezbjednost Narodne skupštine RS i upoznala ih sa određenim segmentima svoga slučaja i onoga što nam se dešava u gradu Trebinju – bili su jednoglasni u pravcu tome da će da odreaguju i pošalju zahtjev MUP-u RS u što ja ne sumnjam”, kazala je ona, ističući da ne želi biti lična, već da novinar treba ukazivati na društvene anomalije koje postoje i koje su se očitovale i u hapšenjima ovih dana vezanim za šverc cigareta.

Odbornici su odmah na početku usvojili Strategiju razvoja socijalne zaštite 2024-2029.  kao strateškom dokumentu u oblasti socijalne zaštite Grada Trebinja, kojim se određuju smjernice razvoja socijalne politike za narednih pet godina.

Glavni ciljevi Strategije su, kako je pojasnio Miodrag Novokmet, nečelnik Odjeljenja za boračku i socijalnu zaštitu, poboljšanje zaštite siromašnih i nezaposlenih, poboljšanje uslova i kvaliteta života djece, mladih, starih i lica sa invaliditetom i razvijanje usluga u zajednici, poboljšanje usluga za zadovoljavanje socijalnih potreba porodica sa problemima u ostvarivanju funkcija te jačanje i unapređenje koordinacije sistema socijalne zaštite i informisanja, edukovanja najšire javnosti i socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Takođe je usvojena i odluka o izmjenama odluke o bezbjednosti saobraćaja na području grada Trebinja, prema kojoj kretanje motojrnih vozila na pojedinim saobraćajnicama  ograničeno, sa naročitim naglaskom na područje Starog grada.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here