Naslovna Izdvajamo NATO brodovi stižu u Split, u planu i zajednička vježba

NATO brodovi stižu u Split, u planu i zajednička vježba

0

Grupa NATO brodova iz formacije SNMG2 posjetiće Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) i Split u sklopu posjete Hrvatskoj od 12. do 16. marta, a planirano je i zajedničko uvježbavanje na moru, najavljeno je danas iz hrvatskog Ministarstva odbrane​.

​Kako se navodi, u sastavu grupe nalaze se komandni brod, američki razarač RM UŠ „Džejms Vilijams“, fregata Grčke Ratne mornarice (RM) „Psara“ (F-454), fregata Turske RM TCG „B​arbados“ (F-244), fregata Nizozemske RM HNLMS „D​e Z​even P​rovincien“ (F-802) i fregata

Kanadske RM HMCS „F​rederikton“ (F-337), prenosi Hina.

Svi brodovi ​će ​bit​i vezani u splitskoj Gradskoj luci​, a grupom NATO brodova komanduje komodor Skot Sireta iz američke Ratne mornarice.

„​Tokom posjete planirano je zajedničko uvježbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Aktivnosti međunarodne vojne saradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmenu znanja, vještina i iskustava u cilju unapređenja interoperabilnosti. Pored zajedničkog uvježbavanja, planirana su i sportska nadmetanja​“, najavili su iz MORH- a​.

Ova grupa NATO brodova posjećivala je samostalno i ranije hrvatske gradove, ali sada je u punom sastavu i ta je posjeta jedna od većih.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube