29.7 C
Banja Luka

NATO obavještajci iznijeli poražavajuće podatke: Ruska proizvodnja granata nedostižna za Zapad

Rusija proizvodi gotovo tri puta više topničkog streljiva nego Sjedinjene Američke Države i Evropa zajedno, prema procjenama zapadnih obavještajnih službi.

Prema procjenama obavještajnih službi NATO-a o ruskoj odbrambenoj proizvodnji, Ruska Federacija je sposobna proizvesti oko 250.000 granata mjesečno, odnosno oko 3 miliona godišnje.

Zajedno, Sjedinjene Američke Države i Evropa mogu proizvesti samo oko 1,2 miliona komada streljiva godišnje za slanje u Ukrajinu, objavio je CNN.

SAD je postavio cilj proizvodnje 100.000 granata mjesečno do kraja 2025. što je manje od pola ruske mjesečne proizvodnje čak je i ta cifra sada nedostižna jer je financiranje Ukrajine od 60 milijardi američkih dolara blokirano u Kongresu.

„Ono u čemu se sada nalazimo je proizvodni rat. Ishod u Ukrajini ovisi o tome kako je svaka strana opremljena za vođenje ovog rata.“ rekao je predstavnik NATO-a.

Dužnosnici kažu da Rusija sada ispaljuje 10.000 granata dnevno, dok Ukrajina može koristiti samo s 2.000. Predstavnici jedne evropske obavještajne službe javljaju da je na nekim dijelovima crte kontakta omjer još gori.

„Pitanje broj jedan koje trenutno promatramo je streljivo jer to je ono gdje Rusija stvarno stvara značajnu prednost u proizvodnji i stvara značajnu prednost na bojnom polju“, dodao je predstavnik NATO-a za CNN.

Izvor kaže da fabrike granata u Ruskoj Federaciji rade non-stop. Osim toga, Rusija uvozi streljivo iz Irana i Sjeverne Koreje.

Prema zapadnim procjenama, Iran je prošle godine poslao najmanje 300.000 granata, „vjerojatno više od toga“. A Sjeverna Koreja je osigurala najmanje 6700 kontejnera sa streljivom koji su sadržavali milijune granata.

Rusija je „ubacila sve što ima u igru. Njihov ratni stroj radi punom parom“, dodao je izvor.

U isto vrijeme, prema američkim i zapadnim dužnosnicima, gomilanje ruskog oružja još uvijek je nedovoljno da zadovolji sve potrebe.

Osim toga, zapadne obavještajne agencije ne očekuju da će Rusija kratkoročno značajno napredovati na bojnom polju.

Dužnosnici kažu da postoji ograničenje ruskog proizvodnog kapaciteta, dodajući da će ruske fabrika vjerojatno dostići vrhunac proizvodnje negdje sljedeće godine.

Američki i zapadni dužnosnici insistiraju na tome da će zapadne zemlje na kraju sustići Rusiju i proizvesti više opreme.

Međutim, obavještajni dužnosnici vjeruju da, iako nijedna strana još nije spremna za odlučujući iskorak, ukupna predviđanja dugoročno idu u korist Moskve, osobito ako dodatna pomoć Sjedinjenih Američkih Država i dalje bude uskraćena.

„Ne ide dobro, ali sve ovisi. Ako se pomoć ponovno pokrene i dođe brzo, nije sve izgubljeno“, rekao je izvor.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here