Naslovna Najnovije NATO: Pozdravljamo odluku Savjeta ministara Bosne i Hercegovine

NATO: Pozdravljamo odluku Savjeta ministara Bosne i Hercegovine

NATO Savez pozdravlja odluku Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u vezi s sprovođenjem Programa reformi. Takođe, poručuju kako ovaj program može samo biti od koristi Bosni i Hercegovini i njenoj saradnji sa NATO-om, saopšteno je za ‘N1‘.

“Pozdravljamo nedavnu odluku Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u vezi s sprovođenjem Programa reformi. Za svaki dalji komentar ovog događaja, uputiću vas na vlasti Bosne i Hercegovine. Ono što mogu reći je da ovaj program može pomoći Bosni i Hercegovini da ojača svoju saradnju sa NATO-om. Posvećeni smo pružanju podrške Bosni i Hercegovini u provođenju reformi, kao i već dugi niz godina, jer su saveznici posvećeni stabilnoj i sigurnoj Bosni i Hercegovini, a šire i Zapadnom Balkanu”, kazao je zvaničnik NATO-a za “N1” te dodao:

“Zato se nastavljamo savjetovati s njima u vezi s tim. NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira bilo koje potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u. U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine našoj evroatlantskoj bezbjednosti, uključujući i kroz našu Misiju odlučne podrške u Avganistanu i povjerenički fond Avganistanske nacionalne vojske. NATO održava svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini putem sjedišta NATO-a u Sarajevu, koje obavlja niz zadataka, uključujući podršku reformama i izgradnju kapaciteta u okviru odbrambenih i sigurnosnih snaga, struktura i institucija BiH, pod kišobranom NATO-ovog Partnerstva za mir. Takođe, podržavamo snažan politički dijalog sa vlastima u BiH“.

Podsjetimo NATO-a je odluku o aktivaciji MAP-a donio u decembru 2018, prvi Program reformi je poslat u Brisel godinu dana kasnije i ovo će biti njegova druga verzija koja će se naći u sjedištu Alijanse.

(bl-portal.com)