Naslovna Izdvajamo NATO se priprema za mogući rat s Rusijom

NATO se priprema za mogući rat s Rusijom

0

NATO pokreće najveću vježbu od Hladnog rata, koja ima za cilj da evropske saveznike pripremi za mogući rat s Rusijom.

Oko 90.000 vojnika trebalo bi da se pridruži vježbama „Steadfast Defender 2024“ koje će trajati do maja, rekao je u četvrtak glavni komandant alijanse Kris Kavoli.

Učestvovaće više od 50 brodova, od nosača aviona do razarača, kao i više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova i najmanje 1.100 borbenih vozila, uključujući 133 tenka i 533 borbena vozila pješadije, saopšteno je iz NATO-a.

Podsjećanja radi, admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, nedavno je rekao da se civili moraju pripremiti za sveobuhvatni rat sa Rusijom koji bi se moghao desiti u narednih 20 godina.

On je rekao da bi osim vojnika mogao biti mobilisan veliki broj civila, i da je na vladama da uspostave sisteme za upravljanje tim procesom.

„Moramo da shvatimo da mir nije garantovan. I zato se spremamo za sukob sa Rusijom. Ali diskusija je mnogo šira. Vojno-industrijska baza i ljudi moraju da budu uključeni“, rekao je Bauer i upozorio da stvari neće biti „sjajne“ u narednih 20 godina.

Oko 90.000 vojnika NATO sljedeće nedjelje započeti najveću vojnu vježbu bloka od Hladnog rata, „Steadfast Defender 2024“ u kojoj će biti udvostručen broj učesnika u odnosu na najavljen broj prošle godine, a posebno je osmišljena da pripremi alijansu za rusku invaziju. Visoki zvaničnici NATO-a sve više zabrinuti što vlade i privatni proizvođači oružja zaostaju u pripremama na unutrašnjem planu, ocjenjuje britanski list Telegraph. Zalihe oružja i municije NATO-a su iscrpljene zbog sukoba u Ukrajini i biće potrebne godine da se popune trenutnom stopom proizvodnje.

U međuvremenu, Rusija je utrostručila svoje vojne rashode na 40 odsto ukupnog nacionalnog budžeta, dok je drastično ubrzala proizvodne linije.

EU nije uspjela da ispuni svoje obećanje da će poslati milion artiljerijskih granata od 155 mm u Kijev do sljedećeg meseca, što je doprinjelo smanjenju stope paljbe ukrajinske artiljerije.

Predsjednik SAD Džozef Bajden takođe nije uspio da ubijedi republikanske lidere da podrže dalje pakete za Ukrajinu, jer to uslovljavaju jačanjem bezbjednosti na američkoj granici.

S druge strane, britanski ministar odbrane Dejvid Kameron poručio je da ne želi da saveznici podstiču Ukrajinu na pregovore s Rusijom i da je najbolji način da se rat okonča potpuna podrška Zapada Kijevu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube