Naslovna Društvo NAUČNICI NA NOGAMA! Otkrivena nova mutacija korona virusa, jedan detalj posebno zabrinjava

NAUČNICI NA NOGAMA! Otkrivena nova mutacija korona virusa, jedan detalj posebno zabrinjava

0

Otkako je koronavirus evoluirao, smanjio se period inkubacije od početka infekcije do pojave simptoma ili prvog pozitivnog testa, i sa pet je pao na tri i po dana.

Ovo je pokazala studija objavljena u američkom medicinskom časopisu JAMA netvork open.

Naime, kod alfa varijante korone period inkubacije bio je oko pet dana, da bi u trajanju beta varijante pao na 4,5 dana, u delti na 4,1 da bi sada za omikron bio 3,42 dana.

– Poznavanje perioda inkubacije bolesti je od velikog značaja za definisanje slučaja, upravljanje novonastalim pretnjama, procenu trajanja praćenja inficiranog, kao i njegovih kontakata, za sekundarno otkrivanje slučajeva, kao i uspostavljanje programa javnog zdravlja koji imaju za cilj smanjenje lokalne transmisije – naveli su autori studije.

Oni su otkrili da su prosečni periodi inkubacije opadali tokom vremena, sa svakom novom varijantom.

 Nalazi ove studije sugerišu da je virus SARS-CoV-2 evoluirao i mutirao kontinuirano tokom pandemije, proizvodeći varijante s različitim poboljšanim prenosom i virulencijama – napisali su autori studije. Inače, istraživači su primetili da kovid 19 ima duže vreme inkubacije od drugih virusnih respiratornih infekcija.

Primećeno je da humani koronavirus ili infekcija gornjih disajnih puteva ima period inkubacije od 3,2 dana, influenca A od 1,43 do 1,64 dana, parainfluenca ili bronhitis 2,6 dana, respiratorni sincicijalni virus ili RSV 4,4 dana, a rinovirus ili obična prehlada 1,4 dana inkubacije.

Bolovanje kraće zbog omikrona

Zbog omikron soja skratilo se i bolovanje, te obavezna izolacija traje sedam dana i prekida se bez testiranja, osim kod imunodeficijentnih osoba (osoba smanjene otpornosti), kod kojih traje 14 dana. Pacijenti odlaze na kontrolu i ako su ozdravili, bolovanje se prekida bez dodatnog testiranja. Ako se osoba oseća loše, lekar procenjuje koliko još treba da odsustvuje s posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: