Naslovna Najnovije „Ne treba me priznati, ali…“ Da li Šmit otvoreno prijeti Dodiku

„Ne treba me priznati, ali…“ Da li Šmit otvoreno prijeti Dodiku

0

Prvi čovjek OHR, Kristijan Šmit, uputio je prije dva dana oštru poruku srpskom članu Predsjedništva i predsjedniku SNSD, Miloradu Dodiku, poručivši mu da ga ne mora priznati kao visokog predstavnika, ali da se sjeti kako je došao na vlast.

Šmitove izjave izazvale su različita tumačenja u javnosti, a mnogi su u tome vidjeli otvorenju prijetnju i upozorenje Dodiku da je došao do crvene linije.

– Kada je riječ o Dodiku, meni ne treba njegovo priznanje. Iako ne želi da govori sa mnom, na svojim pres-konferencijama stalno govori o meni. Nisam baš toliko beznačajan za njega. Bonska ovlaštenja su još uvijek u ladici. Moja ovlaštenja nisu samo da nekoga skinem sa funkcije i Dodik to zna. Zna kako je doveden na vlast. Sve što je usmjereno protiv Dejtona biće sankcionisano. Međunarodna zajednica, EU, SAD i visoki predstavnik su na istoj strani – naveo je Šmit.

Pritisak Vučića

Dodao je da se mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez Dodika.

– Republika Srpska je ekonomski u jako teškoj situaciji. Dodik trenutno blokira institucije i moram iskazati respekt prema gospodinu Vučiću da ga je stavio pod pritisak da treba da dođe tamo gdje je biran – istakao je Šmit.

On je još naveo da je komandant EUFOR njegov brat i da je zajedno s njim analizirao trenutnu situaciju u BiH, te da stvari koje se dešavaju u posljednje vrijeme nisu dobre. Šmit se osvrnuo i na pravosuđe zaprijetivši sankcijama onima koji ne budu radili svoj posao.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da posljednje Šmitove poruke nisu nimalo bezazlene. Ona smatra da je Šmit poslao otvorenu i oštru poruku Dodiku da je crvena linija pređena prilikom obilježavanja 9. januara.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ovo bih shvatila kao zadnje upozorenje, a čini mi se da se Šmit oslanja na veliku podršku koju je dobio od najmoćnijih zemalja u svijetu. Takođe, javno su iskazana i upozorenja Srbiji, odnosno onima koji su podržali poruke sa proslave Dana Republike – kaže Topićeva.

Dodaje da ne misli da su Šmitove poruke pucanj u prazno, jer je on bio više nego jasan u svojoj izjavi.

– Dodikov manevarski prostor je sužen, a to se moglo iščitati i iz sugestije, molbe ili direktne naredbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se srpski predstavnici vrate u institucije BiH – navodi Topićeva.

Povlačenje Dodika

Politički analitičar Velizar Antić smatra da Šmit, bez obzira na prijetnje, neće posezati za sankcijama, jer je iskusan političar.

– Dodik je sam sebe doveo u ovu situaciju u kojoj se nalazi. Svojim prethodnim potezima je podigao ulog na maksimalan nivo, mada je bio svjestan da njegovi prijedlozi nemaju nikakvu šansu da budu usvojeni. Nakon toga je krenuo sa povlačenjem i mirnijom retorikom. To povlačenje je osjetio Šmit i sada je on taj koji je u ofanzivi – objašnjava Antić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, kako dodaje, ni Šmit ne bi bio pobjednik ukoliko bi sada sa svoje strane pravio greške koje je pravio Dodik i insistirao na nekim maksimalističkim zahtjevima.

– Mislim da je Šmit iskusan političar i da neće napraviti greške koje je u prethodnom periodu napravio Dodik i upravo zbog toga mislim da neće posezati za nekim vidom sankcija – smatra Antić.

On kaže da je put za izlazak iz krize sjedanje za pregovarački sto i traženje kompromisa oko nametnute Inckove odluke i usvajanja novog Izbornog zakona.

Antić ističe da je veliki problem što je vremena za rješavanje oba ova pitanja sve manje, jer nas u oktobru očekuju izbori.

– Kraj februara je neki krajnji rok za promjenu Izbornog zakona jer bi svaka promjena poslije tog roka ozbiljno ugrozila kredibilitet i demokratičnost izbornog procesa – upozorava Antić.

(Srpska Info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: