Naslovna Najnovije „Ne znam koje droge koristi, ali živi u svijetu snova“

„Ne znam koje droge koristi, ali živi u svijetu snova“

0

Poručio je i da Dodik svojim potezima agresivno testira Dejtonski sporazum.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit takođe boravi u Dubrovnik,u gdje učestvuje u „Dubrovnik forumu“ na kojem se razgovara i o budućnosti Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji.

Komentarišući situaciju u Bosni i Hercegovini, Šmit je rekao kako postoji napredak na državnom nivou te da su usvojene neke važne odluke, ali da cijeli rad otežava ponašanja pojedinih političara, a naročito Milorada Dodika.

„Mislim da možemo napraviti pozitivnu promjenu u BiH. Dodik ide sve dalje i dalje. Ne znam koje droge koristi, ali čini se da je to droga ponosa koja mu ne daje moć prosuđivanja političke realnosti. Moramo čuvati Dejtonski mirovni sporazum ne samo živim već kao osnovu za unapređenje na putu ka EU integracijama. Ovdje je stvar stvaranja okruženja za mlade gdje oni žele da ostanu, žive i imaju odgovore na neka pitanja“, rekao je Šmit.

Poručio je i da Dodik svojim potezima agresivno testira Dejtonski sporazum.

“ Moram da kažem da živi u svijetu snova. Neće biti popuštanja u kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. ‘Ubijanje’ Ustavnog suda, koji je jedna od najvažnijih institucija u državi, neće biti prihvaćeno. Nadam se da razumije da ima šansu da pokaže da je konstruktivan i nadam se da će to pokazati u narednim sedmicama“, ističe visoki predstavnik.

Kada je riječ o odlukama koje je donio, visoki predstavnik je objasnio da je bio primoran na takvo djelovanje.

„Morao sam to da uradim. Da sam prihvatio da neko ne prihvata odluke suda, to bi ugrozilo obične ljude. Milorad Dodik pokušava da transformiše Republiku Srpsku u Pridnjestrovlje. Nećemo to dozvoliti i računam na podršku, ne samo međunarodne zajednice, već susjednih zemalja. Boravak u Dubrovniku me zbog toga ohrabruje“, rekao je Šmit.

Na kraju, osvrnuo se i na nastavak iskorištavanja svojih ovlašćenja kao visokog predstavnika.

„Postoje i drugi alati o kojima se razgovara. Nisam od onih koji najavljuje, a ne djeluje. Isto tako, ponekada ne najavljujem, a djelujem. Nekada u BiH morate da koristite i druge mehanizme zbog specifične situacije“, zaključio je visoki predstavnik Kristijan Šmit.

(Klix) Foto: Avaz

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube