Naslovna Politika Nebojša Vukanović o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Nebojša Vukanović o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

0

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zatražio je od vladajaće većine u bh. entitetu Republika Srpska da se oglasi u vezi sa informacijama kako je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio, kako je kazao, ukradenu ikonu iz Ukrajine. Vukanović je zatražio da se, ako informacije budu tačne, sankcionišu odgovorni i uputi izvinjenje Lavrovu i Ruskoj Federaciji.

U četvrtak su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske nastavili sa raspravom o Prijedlogu budžeta ovog entiteta 2021. godinu. Vukanović je zatražio riječ, a kada su svi očekivali da raspravlja u vezi sa budžetom, on se dotakao situacije sa ikonom koja je izazvala dosta kontroverzi u Bosni i Hercegovini.

„Želio bih da nam odgovorite u vezi sa posjetom dragog gosta ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, nakon niza incidenata od odbijanja dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se sastanu s njim“, započeo je Vukanović, te nastavio:

„Do drugog, nažalost, da je poklonjena ukradena ikona stara 300 godina. To je nevjerovatan skandal. Ja ne mogu da vjerujem. To je posljedica svega ovog što radite godinama. Okružili ste se neznalicama, neobrazovanim poslušnicima i ako je takav skandal prošao i ako ste poklonili ukradenu stvar ruskom ministru, njega doveli u nezgodnu situaciju, vjerujte da zbog toga se svi trebate povući. Takve stvari su nedopuštene“.

Narodni poslanik je upitao kako je moguće da se „ovakav gaf“ dogodio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada…

„Oko sebe ima ne znam koliko desetina saradnika, savjetnika, protokola i svega ostalog. Dakle, očekujem da danas vi iz vlasti izađete i kažete da li je tačno, a ako nije tačno da se procesuira. Ipak se radi o teškim optužbama onog ko je iznio tu informaciju“, naveo je Vukanović.

Na upozorenje da krši Poslovnik, jer se ne drži teme budžeta, Vukanović je odgovorio kako to ne radi jer je „moguće da je ova ikona nabavljena iz budžetskih sredstava“.

„Očekujem od vas predsjedavajuća da strogo poštujemo zakone. I ovakve stvari i ovakav skandal – ne možete na ovaj način da nas brukate i sramotite. Ako je to tačno, očekujem da neko iz vladajućih struktura danas uputi javno izvinjenje Lavrovu i Rusiji i da odgovorni snose posljedice“, poručio je Nebojša Vukanović.

Podsjećamo, Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu ikone koja je navodno iz Luganska u Ukrajini, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. 

(Buka)