Naslovna Društvo „Nećemo tolerisati nasilje“ Iz Inspektorata RS tvrde da ugostitelji napadaju i povređuju...

„Nećemo tolerisati nasilje“ Iz Inspektorata RS tvrde da ugostitelji napadaju i povređuju inspektore

Zbog nepoštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, inspektori su u proteklih sedam dana subjektima izrekli kazne u iznosu od 249.000 KM, dok je za dva objekta izrečena mjera privremene zabrane rada.

Republički inspektori su protekle sedmice sproveli 1.446 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije, a u 136 slučajeva utvrđeni su prekršaji, saopšteno je iz Inspektorata RS.

– Kao što smo u više navrata već isticali, inspektori su svakodnevno u obavljanju svojih poslova izloženi prijetnjama, kao i verbalnim i fizičkim napadima. Posljednji u nizu dogodio se proteklog vikenda kada je osoba nasrnula na republičkog inspektora prilikom kontrole ugostiteljskog objekta u Brodu. O incidentu su obaviješteni pripadnici MUP RS, kao i dežurni tužilac – naglašavaju u Inspektoratu RS i dodaju da su u proteklih nekoliko dana napadnuta još dva republička inspektora, u toku kontrole poštovanja epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu u Banjaluci.

– I u ovom slučaju je jedna osoba nasrnula na inspektore, te je jednog inspektora gurnula, pa je ovaj pao, a drugom inspektoru su nanesene vidne tjelesne povrede u predjelu lica. I u ovom slučaju obaviješteni su pripadnici MUP RS. Riječ je o tendencioznim napadima na službena lica što iziskuje hitnu reakciju nadležnih organa, te očekujemo da će tužilaštvo i sud sankcionisati napadače na zakonom propisan način – ističu u Inspektoratu i dodaju da je, u godini u kojoj su republički inspektori podredili svoj poslovni, privatni i porodični život borbi protiv virusa korona i očuvanju javnog zdravlja, šokantno da bilo ko smatra da svoje frustracije može iskazivati primjenom fizičke sile prema drugim ljudima.

– Koliko god situacija bila teška, nema opravdanja za nasilje i isto nećemo tolerisati. Bez obzira na prijetnje koje sada već svakodnevno dobijamo, inspektori će i dalje raditi svoj posao i nikome nećemo dozvoliti da vrši pritisak na inspektore, a od drugih nadležnih organa očekujemo da preduzmu mjere s ciljem zaštite naših službenika – poručuju iz Inspektorata RS.

Podsjećaju da je Krivičnim zakonikom RS napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti definisan kao krivično djelo. U skladu sa odredbama ovog zakona ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti službeno lice u obavljanju službene dužnosti, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. Ako je pri izvršenju ovog djela službenom licu nanesena tjelesna povreda ili mu je prijećeno upotrebom oružja, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.