Naslovna Najnovije Neka je na čast onima koji ćute: 30 godina od nekažnjenog zločina...

Neka je na čast onima koji ćute: 30 godina od nekažnjenog zločina u Skelanima

0
Dok je Republike Srpske i njenih institucija, zločin u Skelanima neće biti zaboravljen, a srpski narod nikada neće prestati tražiti pravdu, poručeno je danas u Skelanima kod Srebrenice gdje je je obilježeno 30 godina od ubistva 69 mještana ovog naselja koje su pobile muslimanske jedinice iz Srebrenice 16. januara 1993. godine.

Ranjeno je 165 mještana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim logorima, a njih četvoro još se vode kao nestali. Most preko kojeg se civilno stanovništvo jedino moglo prebaciti i pobjeći u Srbiju u Bajinu Baštu bio je pod stalnom snajperskom vatrom, pa je u pokušaju bjekstva, na mostu i u njegovoj blizini nastradalo najviše civila.

Na skelanskom mostu smrti ubijeni su mnogi u zasjedi. Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 12 godina. Da li su oni bili legitimni vojni cilj – pita majka ova dva ubijena ali nikad zaboravljena dječaka.

Danas su se kod Centralnog spomen obilježja okupili mnogobrojni članovi porodica poginulih, delegacije i prijatelji položivši vjence na mjestu gdje je isklesano 305 imena, stradalih u Skelanima od 92. do 95. godine.

Za brojne masovne zločine koje su muslimanske snage počinile nad Srbima u Podrinju, pa i za ove u Skelanima ni nakon 30 godina niko nije odgovarao.

Strašno je bilo tog dana, prisjeća se Zdravko Živanović koji je ranjen, u Skelane je iz nekoliko pravaca iz Srebrenice upalo oko 2.500 pripadnika muslimanskih oružanih formacija.

– Nismo imali kuda. Borili smo se koliko smo mogli – istakao je Zdravko Živanović iz Skelana.

Branimir Kojić iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica istakao je da je narod pobijen samo zato što je bio pravoslavni.

– Neka je na čast onome ko ćuti jer su i djeca ubijana, a mi svi znamo ko ih je ubio, svi su upleteni i tužilaštvo koje ne procesuira – poručio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, prenosi RTRS.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić rekao je da Srpska nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu kada je riječ o zločinima koje su pripadinci takozvane Armije BiH počinile nad Srbima u Skelanima kod Srebrenice, a za koje niko nije odgovarao.

– Ako ovozemaljski sud ne kazni zločince, oni neće pobjeći od Božjeg suda i kazne – rekao je Rankić.

Naveo je da su „za ove zločine odgovorne horde Nasera Orića koje su na današnji dan napale Skelane, Kušiće, Ćosiće i okolna sela paleći, gazeći i ubijajući bez milosti sve pred sobom”.

– Srbi iz Skelana kod Srebrenice koje u proteklom ratu nisu mimoišla zvjerska ubistva koja su pripadnici muslimanskih snaga vršila nad nemoćnim civila i ovdje kao i u ostatku srednjeg Podrinja i danas mogu posvjedočiti da se zločini u proteklom ratu na ovom prostoru ne mogu svesti samo na nekoliko dana jula 1995. godine – izjavio je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Kojić je rekao da to što i dalje nema satisfakcije za žrtve i njihove porodice krajnje potvrđuje bezobziran i bezobrazan odnos prema srpskim stradalnicima, kao i prema Srbima u BiH uopšte.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube