Naslovna BIH Bećirović iz Brisela: Ohrabrujuća vijest je da BiH nezaustavljivo ide ka članstvu...

Bećirović iz Brisela: Ohrabrujuća vijest je da BiH nezaustavljivo ide ka članstvu u NATO-u

0
Član Predsjedništva BiH sastao se sa generalnim sekretarom NATO saveza

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović boravio je danas u sjedištu NATO-a u Briselu gdje je sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom govorio o intenziviranju puta BiH za članstvo u savezu.

Bećirović je izrazio uvjerenost da se zajedničkim snagama može doći do cilja, a to je stabilna regija i funkcionalna BiH, koja će aktivno doprinositi regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti.

„Odlučio sam da moja prva zvanična posjeta bude upravo ovdje u sjedište NATO-a kako sam i obećao ljudima. Moja posjeta Briselu osim simboličkog ima i praktičan značaj. Učinit ću sve što je u mojoj moći da BiH što prije uđe u NATO i Evropsku uniju. To su naši strateški ciljevi“, kazao je Bećirović.

Predložio je novi pristup intenziviranju NATO integracija Bosne i Hercegovine kroz zajedničku saradnju koja će biti intenzivirana.

„Nakon današnjeg razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a imam pozitivne i ohrabrujuće vijesti za sve ljude u BiH. BiH nije sama i ona nezaustavljivo ide u NATO“, kazao je Bećirović.

Smatra da je od krucijalnog značaja stav zvaničnika NATO-a da je sigurnost BiH u isto vrijeme i sigurnost tog saveza.

„I da ćemo imati konkretnu praktičnu i političku podršku. Na današnjem sastanku sam inicirao i novi pristup intenziviranju NATO integracija BiH. Zato sam prvom čovjeku NATO-a predložio da zajednički osmislimo mapu puta prema kojoj bi se BiH mogla što prije naći u članstvu NATO-a i to u što kraćem roku“, najavio je Bećirović.

Naglasio je da nova geopolitička situacija i promjena evropske sigurnosne arhitekture ne trpe odugovlačenje.

„BiH pripada NATO-u. To je mirna luka za sve ljude koji žele mir i sigurnost“, zaključio je.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube