Naslovna Izdvajamo Šef diplomatije Togoa obznanio: Povlačenje priznanja tzv. Kosova je definitivno!

Šef diplomatije Togoa obznanio: Povlačenje priznanja tzv. Kosova je definitivno!

0

Ministar spoljnih poslova Republike Togo Rober Dise rekao je da Republika Togo daje bezrezervnu podršku Srbiji kada je u pitanju odbrana teritorijalnog integriteta naše zemlje.

– Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno – rekao je Dise na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Ministar Ivica Dačić i Dise su danas potpisali Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

– Želimo jaču saradnju u više sektora od obrazovanja do ekonomije, da imamo veću trgovinsku razmjenu. Htjeli bismo da pojačamo i saradnju u oblasti turizma i poljoprivrede – rekao je Dise.

Dačić je rekao da je sa ministrom spoljnih poslova Republike Togo imao veliki broj susreta i razgovora na različitim mjestima, uključujući i njegovu posjetu u maju 2019.

– Srbiju, odnosno bivšu Jugoslaviju i Togo vezuje tradicionalno prijateljstvo koje je možda u nekim trenucima bilo zaboravljeno. Mi želimo da tu saradnju i prijateljstvo obnavljamo i osnažujemo – rekao je Dačić.

On je dodao da će se ministar spoljnih poslova Togu sastati danas i sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Kako je istakao, ima mnogo prostora za unapređenje odnosa između dvije zemlje, ističući da Srbija mora da njeguje stara prijateljstva i da traži zajedničke interese sa tim zemljama u svijetu gdje situacija danas nije laka.

Podsjetimio, predsjednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova, regionalnih integracija i dijaspore Republike Togo Roberom Disejom.

– Sa velikim zadovoljstvom sam se sastao sa ministrom Disejom, kako bismo zajednički razmotrili mogućnosti za intenziviranje bilateralnih odnosa između Srbije i Togoa. Visoko cijenimo podršku ove značajne afričke zemlje očuvanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Srbije u skladu sa normama međunarodnog prava, pogotovo imajući u vidu da nas vezuje tradicionalno i iskreno prijateljstvo, zasnovano na međusobnom uvažavanju i razumijevanju. Na nama je da nastavimo da ga dodatno jačamo, prije svega preko širenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa – objavio je Vučić na svom Instagram profilu.

(Novosti online)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube