22.7 C
Banja Luka

U Bahmutu nisu uspjeli ‘taktikom ljudskih valova‘ potisnuti Ukrajince, no u Soledaru je upalilo! Evo o čemu se radi

Šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin vodi vlastiti rat u istočnoj Ukrajini, a osvajanje ukrajinskog gradića Soledara u Donjecku nanovo mu je poslužilo za veličanje svojih plaćenika i istodobnu diskreditaciju ruskih oružanih snaga, koje eto, ne uspijevaju ono što on može. Zadnjih mjeseci Prigožin je višekratno kritizirao zapovjednike ruske vojske, posebno kada su ukrajinski vojnici jesenas nizali uspjehe u regiji Harkiv na istoku i Herson na jugu. Njegova gruba prisutnost sve je češća i glasnija.

I Institut za proučavanje rata (ISW) ocijenio je kako vođa Wagnerove paravojske koristi napad na Soledar kako bi „uzdigao vlastiti politički status i neizravno kritizirao konvencionalnu rusku vojsku“. Prigožin je prošle nedjelje u Donjecku rekao svojim borcima: „Kad pobijedimo našu unutrašnju birokraciju i korupciju, tada ćemo pobijediti Ukrajince i NATO… Sada je problem što nas birokrati i oni koji se bave korupcijom neće poslušati jer za Novu godinu svi piju šampanjac“.

Nakon što je postalo jasno da su Wagnerovci osvojili najveći dio Soledara, Prigožin je na stranici svoje kompanije na Telegramu beskrajno nahvalio svoje plaćenike i kriminalce. Izjavio je tako da je „Wagner grupa uspjela zahvaljujući bogatom iskustvu, neovisnosti, učinkovitoj vojnoj opremi i superiornom sistemu upravljanja“. Te elemente je istaknuo ciljano kako bi svoje borce uzdigao iznad ostalih ruskih vojnika i kako bi i izazvao bolji učinak novačenja jer mu treba još hodajućih mrtvaca.
O cijeni koja je plaćena za osvajanje maloga ukrajinskog gradića ništa ne govori. A ona je – izražena u ljudskim životima – jeziva. Malo koji general bi izgubio bitku s toliko ljudi koliko ih je on poslao u smrt. Prigožin je bacio oko 40.000 boraca na Bahmut i Soledar. Najmanje 4.100 ih je umrlo, navodi The Guardian. Još 10.000 je ranjeno.

Brutalna taktika smrti
Kao što je poznato paravojna skupina Putinova kuhara prošloga je proljeća izabrala ukrajinski Bahmut, grad sa 72.000 stanovnika kao svoju glavnu metu i predmet vojne opsesije. Prigožin je mjesecima bacao bataljun za bataljunom nedovoljno obučenih vojnika – uglavnom bivših robijaša – na Bahmut. Njihova je taktika bila slati vojnike kao žrtvene ovce na klanje. Čim jedni poginu odmah na prvu liniju šalju druge dok oko njih kao odbačene cjepanice leže nepokupljena trupla njihovih ubijenih kolega. Brojni videosnimci objavljeni na Telegramu i Twitteru svjedoče o tome. Ukrajinci su ubili na hiljade Wagnerovih boraca i tvrdoglavo su držali Bahmut i tamo stravična taktika ljudskih valova nije upalila.
Međutim u Soledaru koji se nalazi sjeverno od Bahmuta, Prigožin ju je još brutalnije koristio i na koncu istisnuo Ukrajince. Dio vojnih analitičara smatra kako je ovo Prigožinova pirova pobjeda koja će u konačnici skupo stajati Wagner grupu jer je nakon svega potpuno iscrpljena i potrošena. Nijedna kopnena borbena snaga ne može održati ofenzivne operacije nakon što izgubi više od trećinu svoje snage. Ne može ni Wagner grupa.

Linija nije probijena
O tome može li i koliko brzo Prigožin regrutirati nove borce moglo bi uticati na ono što će se dalje događati. Niko ne očekuje da će plaćenici odustati od Bahmuta, štoviše, osvajanje Soledara Prigožin će prikazati kao dokaz da njegova taktika ljudskih valova funkcioniše i da je vrijedna stravičnog krvavog troška.
Ruski blogeri zadovoljni su zauzimanjem Soledara, ali upozoravaju kako ukrajinska linija obrane nije probijena.
“Zauzimanje centra i većeg dijela Soledara od strane Wagnerovih jedinica je nedvojbeni taktički uspjeh,” napisao je Igor Girkin, ruski ekstremist koji je odigrao ključnu ulogu u ruskoj aneksiji ukrajinskog Krimskog poluotoka 2014. godine. “Međutim, neprijateljski front nije probijen. Neprijatelj stvara novu crtu obrane na zapadnoj periferiji, oslanjajući se na rudnike soli. Bitke za grad još nisu završene – morati će se jurišati na zapadne periferije i predgrađa. Neprijateljska komanda definitivno kontroliše situaciju – zaključio je Girkin.
Prigožinova javna kampanja, iako iskorištava slab učinak ruske vojske, nije izazov samom Putinu. Ruski predsjednik očito smatra korisnim imati nekoga ko će biti za petama vojnom establišmentu. Zajedno s čečenskim čelnikom Ramzanom Kadirovim, Prigožin je postao ruski licencirani remetilački faktor.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here