Naslovna Izdvajamo Nelson razgovarao s Dodikom: Naglašana podrška novom visokom predstavniku Šmitu

Nelson razgovarao s Dodikom: Naglašana podrška novom visokom predstavniku Šmitu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini Eric Nelson razgovarao je danas s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom o imenovanju Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH.

Nelson je naglasio podršku SAD-a novom visokom predstavniku u BiH i vitalnu ulogu OHR-a u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.

– Potičemo političke lidere da se fokusiraju na reforme potrebne za unapređivanje evropskog puta BiH i poboljšanje ekonomije kako bi BiH što manje zavisila od međunarodne supervizije. Retorika podjele samo usporava napredak koji će koristiti svim građanima BiH – navedeno je na Twitter nalogu Ambasade SAD u BiH.

Schmidt je za visokog predstavnika u BiH imenovan prošle sedmice dok bi dužnost trebao preuzeti 1. augusta. Valentin Inzko koji je do sada obnašao tu dužnost podnio je ostavku.

Kao osmi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Schmidt je najavio je da će osnova njegovog djelovanja u BiH biti da radi u saglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim dužnosnicima, građanima BiH i mladim ljudima.