Naslovna Izdvajamo Nema budžeta: Grad na ekonomskom respiratoru

Nema budžeta: Grad na ekonomskom respiratoru

0

U Banjaluci je nastavljena sjednica Skupštine grada, koja je prekinuta prošle sedmice. Nakon što budžet nije usvojen, sa dnevnog reda današnje sjednice izuzete su sve tačke koje su se ticale budžeta, pa su odbornici raspravljali po drugim pitanjima.

Tokom trajanja sjednice novinarima su se obratili gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković  i predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić, koji su poručili da će se tokom dana voditi pregovori oko rješavanja pitanja budžeta.

Iako banjalučki odbornici nisu raspravljali o budžetu Grada za 2021. godinu, ovo pitanje opet je bilo u centru pažnje. Predsjednik Skupštine Grada priznao je da je neusvajanje budžeta ugrozilo funkcionisanje Banjaluke i poručio da je vladajuća većina spremna na razgovor sa gradonačelnikom o novom prijedlogu.

Mladen Ilić je rekao da će Skupština dati dozvolu sa sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se govorilo samo o budžetu. Isto tako, poručio je da odbornici većine neće odustati od predloženih amandmana.

„U samom prijedlogu novog budžeta mi ćemo svakako tražiti da ti amandmani budu uključeni kao novi prijedlog budžeta. Da te stavke već budu promijenjene. Na taj način će novi prijedlog budžeta biti zadovoljavajući, bar sa naše strane.“, kaže Ilić.

Gradonačelnik Banjaluke odgovara da je spreman na razgovor, ali ponavlja da grad nema pravo da stvara nijednu obavezu koju ne može izvršiti, a amandmanima se traži upravo to. Draško Stanivuković ističe da on kao gradonačelnik ne može pristati na nešto što bi ugrozilo Banjaluku.

„I dalje stojim pri stavu da je nezakonito davati ovu vrstu pomoći koja se nudi. Prosto nije u skladu sa zakonom.“, poručuje Stanivuković.

Kaže da će neusvajanje budžeta ugroziti rad svih javnih ustanova u gradu, jer Grad neće imati mogućnost da plati potraživanja kada ona dospiju na naplatu.

„Grad, ako nažalost pričamo ovim rječnikom, je na ekonomskom respiratoru. Vjerujte na kraju da će biti isključen sa tog respiratora. Mi imamo sve zaustavljene transakcije. Prijeti štrajk vaspitača. Plate su neizvjesne do neusvajanja budžeta.“, naglašava gradonačelnik Banjaluke.

A usvajanje budžeta mora biti što prije, poručuje Stanivuković.

„Mi budžet trebamo imati srijeda-četvrtak. I borba je da se do tog trenutka izdrži. Ja sam predložio u subotu i danas predlažem, zaključajmo se ovdje do 12 naveče, do 1 ujutru. Mi danas moramo izaći sa nečim. Nešto se mora usvojiti. Nešto je bolje nego ništa. Nemamo pravo više niko ovdje da pravi bilo koju vrstu ovih prepucavanja. Ovdje niko nije pomalo u pravu, ili je svako pomalo u pravu.“, navodi prvi čovjek Grada Banjaluka.

Pregovori gradonačelnika i predstavnika vladajuće većine o budžetu, nastavljeni su po okončanju sjednice Skupštine grada Banjaluka. Još uvijek nije poznato da li je došlo do dogovora o novom budžetu.

A tokom trajanja sjednice, ispred banjalučke Skupštine nekoliko aktivista razvilo je transparent na kome je pisalo: „Prodajte avione, spustite helikoptere, pomozite medicinske radnike“, aludirajući tako na zahtjev većine odbornika da se od Grada, umjesto od Vlade RS traži pomoć za zaposlene na UKC RS.

BN TV

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube