Naslovna Izdvajamo Nema sjednice sa Vladom Srbije, neko je ušao u „crvenu“ zonu?!

Nema sjednice sa Vladom Srbije, neko je ušao u „crvenu“ zonu?!

0

Neki u Vladi Srpske smatraju, da su pojedinci ušli u „crvenu“ zonu kada je u pitanju odnos sa Srbijom i da više neće moći da se kriju iza zvaničnog Beograda. Vidan zaokret vlasti Srpske prema BiH…

Najavljena sjednica vlade RS i Srbije neće biti održana danas kako je to ranije najavljeno.

Kako BN saznaje, ministri u Vladi Republike Srpske su dobili obavještenje da se sjednica odlaže zbog tehničkih razloga.

U javnosti o razlozima odgađanja nije bilo riječi, osim šture informacije, koju je prije dva dana saopštio premijer Republike Srpske Radovan Višković da sjednica dvije vlade neće biti, nego se to prologira, kako je rekao, za polovinu februara.

Neki u vladi smatraju, da su pojedinci ušli u „crvenu“ zonu kada je u pitanju odnos sa Srbijom i da više neće moći da se kriju iza zvaničnog Beograda.

Avanturistički potezi koji su povlačeni u Republici Srpsku ugrožavali su i poziciju Srbije u međunarodnim krugovima.

Da je došlo do naglog zaokreta u potezima vlasti Republike Srpske vidi se iz reakcija koje su povukli prvo predsjednik NSRS, koji je pozvao lidere SDA i HDZ da se obrate poslanicima na posebnoj sjednici povodom aktuelne poliitčko-ekonomske situacije u BiH, dok je premijer Republike Srpske Radovan Višković odjednom iskazao interes za zajedničke projekte i sjednice sa Vladom Federacije BiH.

Višković je pismom pozvao premijera Federacije BiH Fadila Novalića da održe zajedničku sjednicu dvije vlade jer je, kako je obrazložio u javnosti, puno zajedničkih projekata, koji čekaju na realizaciju.

Tako se sada Vlada Republike Srpske, koju vodi SNSD Milorada Dodika, prebacila na kolosjek funkcionisanja unutar BiH, a ne na donošenje zakona kojima se izlazi iz BiH.

Očito je da duvaju neki novi vjetrovi i da su sankcije prema pojedincima, kao i one koje se najavljuju, urodile plodom, pa je vlast Republike Srpske napravila zakoret ka funkcionisanju i koordinaciji unutar BiH.

„Mi imamo dosta otvorenih pitanja koji se tiču svih građana u BiH. Mi imamo određene zajedničke institucije i preduzeća kao što je „Elektroprenos BiH“. Ono je već više od godinu dana u blokadi, a na računima tog preduzeća na današnji dan leži preko 200 miliona КM, a od toga 42 odsto pripada Republici Srpskoj“, naglasio je Višković.

Višković je dodao da bi dvije dvije vlade, Republike Srpske i Federacije BiH trebaju razgovarati i o zaštiti domaće proizvodnje, za šta postoje svakodnevni zahtjevi privrednih subjekata.

„Imamo u Upravi za indirektno oporezivanje na današnji dan oko 166,8 miliona КM od akciza na naftne derivate koje se koriste za puteve i auto-puteve. Republici Srpskoj od tog iznosa pripada 39 odsto, a ostalo Federaciji. Svjedoci ste da je taj novac potreban našim putarskim preduzećima i u FBiH i u Republici Srpskoj“, naveo je premijer Republike Srpske.

On je rekao da postoje i potencijalni zajednički energetski projekti s ciljem povećanja postotka proizvodnje ekološke energije.

„Кandidovali smo i prema Svjetskog banci za obnovu i razvoj određene projekte zajedno. Da gradimo put od Sarajeva prema Podgorici, dio od Foče prema Šćepan polju. Da radimo prugu od Doboja preko Tuzle, prema Zvorniku i Beogradu. Prugu od Doboja prema Šamcu. Кoridor „Pet ce“. Sve su to zajednički projekti koje smo premijer Novalić, predsjedavajući Savjeta ministara /Zoran Tegeltija/ i ja zajedno kandidovali i sve su to stvari o kojima bi dvije vlade trebalo da razgovaraju, donesu odluku i odblokiraju te projekti“, istakao je Višković.

Na osnovu ovog može se zaključiti da polako ali sigurno ulazimo u stare vode kada je SNSD-ova vlast bila toliko kooperativna da je najveći broj nadležnosti završio upravo na nivou BiH.

Tako umjesto, kako su prethodnih mjeseci govorili da ćemo imati svoju vojsku, tajnu policiju, poreze, sudove i tužioce, doće do jačanja države BiH i realizacije zajedničkih putnih i elektroenergestkih projekata.

Evidentno je da se smjer zajedničkih sjednica Vlada Srpske i Srbije sada usmjerava u drugom pravcu, prema sjednicama Vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

Slučajno, namjerno ili po nečijem nalogu, vrijeme će pokazati!?

(BN)