Naslovna Izdvajamo Neobična svjetlost obasjala Tursku i nakon novog potresa

Neobična svjetlost obasjala Tursku i nakon novog potresa

0

Novi zemljotres jačine 6,4 stepeni Rihtera pogodio je večeras provinciju Hataj u Turskoj.

Na društvenim mrežama se pojavljuju snimci trenutka potresa. Jedan koji je objavljen prikazuje snimak sa kamere u automobilu u gradu Antakija.

Kako se vidi na snimku, u trenutku zemljotresa gasi se ulična rasvjeta, kamera se trese a na nebu se pojavljuje svjetlost.

 

 

Slična situacija je zabilježena i prilikom zemljotresa 6. februara. Internetom su kružile različite, mahom neprovjerene, teorije o ovoj pojavi.

 

Direktor Uprave za Uprave za katastrofe i vanredne situacije Turske (AFAD) Orhan Tatar tokom konferencije za medije osvrnuo se na ovo pitanje i je poručio kako su pojave slične munjama uobičajene.

„Na dubini od 8-9 kilometara zemljina kora razbijena je duž rasjeda i ovaj prekid se dešava duž ravni trenja“, rekao je Tatar.

Zbog toga, normalno je da se gusta svjetlosna masa, slična udaru groma, formira duž linije gdje se ovaj rasjed lomi sa tako velikim efektom trenja.

„Zemljotres je izazvao direktna razaranja u 10 provincija. Izračunali smo udarnu površinu od 110 hiljada kilometara. Kada procjenjujemo informacije sa terena znamo da ima oštećenih objekata u različitim naseljima, posebno u provincijama blizu epicentra potresa“, pojasnio je Tatar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: