22.7 C
Banja Luka

Neodmjerene i svakakve izjave urušavaju kredibilitet Srpske?!

Prijedlog predsjednika Republike Srpske da dođe do „razdruživanja“ Bosne i Hercegovine, pri čemu bi Republika Srpska platila Federaciji BiH dvije milijarde maraka i ustupila Potočare, još jednom je svrstala Milorada Dodika među šampione besmislenih izjava.

Takve izjave očigledno služe samo za podgrijavanje političke atmosfere, pogotovo ako se uzme u obzir nezavidna ekonomska situacija u kojoj je Republika Srpska.

„Ja sam spreman da Bošnjacima u narednih deset godina dam dvije milijarde obeštećenja, da poravnate neke stvari. Spremni smo da Potočare eksteritorijalno predamo vama, Federaciji. Naprosto da se raziđemo, jer nema nikakvog načina da se živi zajedno“, rekao je nedavno Milorad Dodik u intervjuu Fejs televiziji.

Izlizane političke priče u koje više ne vjeruju ni mala djeca imaju samo jedan efekat. Dovode Milorada Dodika na politički tron izrečenih besmislica.

Izjava u kojoj pominje razdruživanje unutar Bosne i Hercegovine koje bi, kako kaže, platio dvije milijarde maraka Federaciji BiH je po mnogo čemu čudna. Postavlja se pitanje, sve i da je to moguće, odakle Republici Srpskoj dvije milijarde maraka kada se već odavno održava na kreditima.

„Takva izjava uopšte ne treba da čudi. Pogotovo kad vidimo od koga dolazi. Dodika, koji je u posljednje vrijeme sve jači populista. Vidimo to i širom svijeta, da daju izjave koje su neargumentovane, koje podižu neke tenzije, koje su emotivno nabijene, i koje se čak određenom dijelu populacije sviđaju, dakle podilaze“, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

– Izjavom da će nekome dati dio teritorije, u ovom slučaju Potočare, Milorad Dodik krši Ustav, i može se posmatrati kao veleizdaja, smatra novinar Siniša Vukelić.

A o ekonomskom aspektu nije potrebno puno ni raspravljati kada se saberu svi minusi u budžetu Srpske.

„Znamo da je budžet Republike Srpske u izuzetno teškoj situaciji. Grčevito na sve strane traže od 400 do 500 miliona evra, koliko je projektovana rupa u budžetu samo za izmirenje redovnih obaveza. Zasad su se od tih milijardu maraka uspjeli zadužiti samo 130 miliona maraka“, poručuje novinar i urednik portala Kapital Siniša Vukelić.

Zna Milorad Dodik da takve izjave izazivaju pažnju javnosti, jer on takvim prijetnjama postaje predmet razgovora čime pokušava ojačati svoju poziciju, smatraju upućeni. Ali zna i da od svega toga nema ništa.

„Obezbijediti dvije milijarde u ovom momentu nije moguće, i to Milorad Dodik dobro zna. S političke strane gledano, šta znači uopšte to. Kako bi se Milorad Dodik ponašao da neko njemu kaže evo ti 20 milijardi da nema Republike Srpske. Bi li on prihvatio tako nešto“, navodi Vukelić.

„Iz svake te njegove priče Republika Srpska izlazi slabija, izolovanija, sa manje novca, sa manje ljudi. I glavni krivac za stanje u Srpskoj je Milorad Dodik koji je na tu besmislenu priču dobijao neke jeftine političke poene. Ali mislim da su ljudi svjesni da je sve to sada jedna zabluda“, poručuje Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

I tako se fokus političke igre opet prebacuje, sa refereduma o samostalnosti RS na razdruživanje unutar BiH. I tako u krug godinama. Pametnom jasno zbog čega!

(BN) Foto: Arhiva

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here