21.7 C
Banja Luka

Obnovom džamije u Banjaluci bliži smo jedni drugima

„Vama vjernicima muslimanima želim da čestitam ovaj dan – Dan džamija, ali isto tako i svim ovdje vjernicima u Banjaluici da čestitiam izgradnju ovog prelijepog objekta džamije Arnaudije“, rekao je Dodik. U svečanoj loži, gdje su sjedile zvanice, vijorile su se zastave BiH, Islamske zajednice i Turske.

U Banjaluci je uz prisustvo islamskih vjernika i zvaničnika Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Turske  otvorena obnovljena džamija Arnaudija koja je u ratu srušena. Za obnovu je izdvojeno oko 6 miliona maraka.

Novo uzdizanje Arnaudije vraća nadu u naše bolje sutra, a koje i te kako trebamo, poručio je muftija banjalučki na svečanosti povodom otvaranja džamije Hasana Deftedara, poznatije kao Arnaudija.

„Nakon njenog trodecenijskog izbivanja danas je ponovo vraćamo u njeno prirodno prebivalište šeher Banjaluku, danas je pridružujemo ostalim džamijama u ovom gradu i zaokružujemo mukotrpan posao njihove obnove“, rekao je muftija banjalučki Ismail Smajlović.

Okupljenim vjernicima obratio se i ministar kulture i turizma Turske, koji je izaslanik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

„Naše istorijsko jedinstvo učinilo nas je dijelom zajedničke sudbine zato ćemo danas i sutra kao i juče dodatno jačati naše veze sa balkanom. Nastavićemo da dajemo sve od sebe da održimo mir i stabilnost na Balkanu“, poručio je turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj.

Predsjednik Republike Srpske je poslao pomirljive poruke. Dodik je pozvao na suživot, a rušenje ove džamije nazvao greškom i činom bezumlja.

„Ne može se nikakvim rušenjem ili skrnavljenjem dovesti u pitanje postojanje ovakvih bogomolja ne može se zaustaviti ni narod ni vrijeme.  Danas 30 godina poslije svjedočimo tom bezumlju na način da se gradi i izgradi ovaj predivan objekat džamija Arnaudija ovjdje u Banjaluci. Zahvalan sam u ime Republike Srpske svima koji su pomogli prije svega Republici Turskoj“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je poručio da će institucije Republike Srpske biti tu kada su u pitanju i drugi planirani projekti i da se na njih može računati.

„Vama vjernicima muslimanima želim da čestitam ovaj dan – Dan džamija, ali isto tako i svim ovdje vjernicima u Banjaluici da čestitiam izgradnju ovog prelijepog objekta džamije Arnaudije“, rekao je Dodik.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je poručio da je obnavljanje Arnaudije bilo neophodno kako bi postali bliži Bogu ali i jedni drugima.

„Danas kao Srbin pravoslavac na treći dan Vaskrsa drago mi je što mogu biti ovdje i poslati poruke mira ljubavi tolerancije i međusobnog poštovanja.  Sa ponosom kažem da je Banjaluka završila jedan važan zadatak – obnovila je sve džamije, katedrale i sve crkve“, poručio je Stanivuković.

Ceremoniji su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijer Republike Srpske Radovan Višković, kao i reisulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović…

U svečanoj loži, gdje su sjedile zvanice, vijorile su se zastave BiH, Islamske zajednice i Turske.

Arnaudija je sagrađena 1595. godine, a srušena 7. maja 1993. Na godišnjicu rušenja, ove godine ponovo je otvorena za vjernike.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here