20.7 C
Banja Luka

Putin objavio nacionalne ciljeve do 2036. godine

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o nacionalnim ciljevima razvoja Rusije za period do 2030. godine i u perspektivi do 2036. godine, saopšteno je iz Kremlja.

Ukaz se sastoji od 97 tačaka, a u svakoj od njih su detaljno nabrojani glavni ciljevi koje zemlja treba da ostvari u narednim godinama.

Među glavnim nacionalnim ciljevima razvoja su očuvanje stanovništva, unapređenje zdravlja i poboljšanje blagostanja ljudi, podrška porodica, udobno i sigurno životno okruženje, ekološko blagostanje, održiva i dinamična ekonomija, tehnološko liderstvo, digitalna transformacija državne i opštinske uprave, ekonomije i socijalne sfere.

Cilj je da prosječni životni vijek Rusa do 2030. godine bude 78 godina, a do 2036. godine 81 godina.

Putin je naložio da se do 2030. godine automatizuje većina procesa u javnoj upravi, zdravstvu i obrazovanju koristeći vještačku inteligenciju.

Osim toga, postavljen je zadatak da se ubrzanim tempom poveća minimalna zarada, koja bi do 2030. godine trebalo da se udvostruči na 35.000 rubalja.

Jedan od nacionalnih ciljeva je da do 2030. godine bude najmanje 70 odsto projekata iz oblasti kulture koje finansira Vlada, a koje bi trebalo da promovišu tradicionalne vrijednosti Rusije.

Između ostalog, treba obezbijediti da Rusija do 2030. godine uđe u deset vodećih zemalja svijeta po obimu naučnih istraživanja i razvoja, kao i da u istom periodu poveća troškove na njih na najmanje dva odsto BDP-a.

Naloženo je da se stvore uslovi u Rusiji za odgoj harmonične i patriotske ličnosti na osnovu tradicionalnih duhovnih i moralnih vrijednosti, prenosi „Sputnjik“.

Potrebno je i povećati broj stranih studenata na ruskim univerzitetima na najmanje 500.000 ljudi do 2030. godine.

Putin je naložio da se obezbijediti i smanjenje udjela uvoza robe i usluga u strukturi BDP-a na 17 odsto, te da se do 2030. godine poveća obim poljoprivredne proizvodnje za najmanje 25 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Osim toga, treba i povećati udio turizma u BDP-u do pet odsto, te stvoriti uslove za ekoturizam u svim nacionalnim parkovima.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here