20.7 C
Banja Luka

Si dovezao u Srbiju luksuzni automobil od 700.000 dolara

Predsednik Kine Si Đinping stigao je u Beograd, gde će da boravi u okviru zvanične posete Srbiji. Kineskog lidera dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Si je uz najviše državne počasti sačekan na aerodromu, a tokom posete Beogradu voziće se u svom automobilu marke „Hongqui sedan“ koji je dug 5,4 metara i težak je 3,1 tonu.

Ovaj luksuzni automobil koji je ručno rađen, nosi kodno ime N701, košta 700 hiljada dolara, izrađen je od raketnog oklopa, otporan je na metke, a takođe sadrži i sistem koji štiti od hemijskog i biološkog oružja.

Si je automobil koji nazivaju „crvena zastava“ prvi put koristio tokom državne posete Novom Zelandu 2014. godine, i to dve verzije automobila Hongqi L5. Ista limuzine, otporne na metke, prevozila ga je i tokom turneje po jugoistočnoj Aziji i Pacifiku aprila 2019. godine. Unutrašnjost vozila ukrašena je delovima od ružinog drveta, a sedišta su prekrivena najfinijom belom kožom.

Prema protokolima koje prate posete velikih svetskih državnika, i boravak kineskog lidera našoj zemlji obezbeđuje hiljade policajaca, a garda ga je dočekala na aerodromu. Doček je upriličen folklorom, cvećem, a postavljene su i kinesko-srpske zastavice duž celog puta.

Svečani doček u sredu ispred Palate „Srbija“

Svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, predviđen je za sredu ispred Palate „Srbija“. Ovom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma. Tokom ručka služiće se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penušavca do dezertnog, najvećim delom autohtone srpske sorte.

Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu „Moja domovina i ja“ na kineskom, a hor Čarolije pesmu Prelepi cvet jasmina, takođe na kineskom. Program će biti završen pesmom „Ovo je Srbija“.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19, i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.

(Kurir)  Foto: RTS

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here