Naslovna Izdvajamo Nestanak struje odložio početak suđenja Branislavu Zeljkoviću

Nestanak struje odložio početak suđenja Branislavu Zeljkoviću

0

Gkavni pretres je počeo danas ali je zbog nestanka električne energije u Okružnom sudu pretres odložen. Sudi se Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Slavku Bojiću, Draganu Dubravcu, Saniju Crljiću i Saši Markoviću.

Zeljković i ostali terete se, optužnicom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske za zloupotrebe u procesu javnih nabavki za vrijeme trajanja pandemije virusa korona u Republici Srpskoj.

Tužilac Sanja Tadić Stisavljević rekla je, čitajući optužnicu, da traži osuđujuću presudu i oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom. Ukupno više od milion maraka.

Ona je navela da je istragom utvrđeno da se Zeljković i Bojić poznaju od ranije iako je Zeljković tvrdio drugačije i da je Bojić, dva dana prije nego što je počeo proces javne nabavki maski, viberom nazvao Zeljkovića i ponudio mu zaštitne maske. Tada su, tvrdi tužilac, u komunikaciji koristili i riječ “cijena”.

Ona je navela da je Bojićeva firma Institutu maske prodavala po većoj cijeni nego drugim kupcima i da je samo po tom osnovu Institut oštećen za 120 000 maraka. Ona je govorila i o dokazima o nabavci zaštitnih odjela bez sertifikata.

Jedan od optuženih je Saša Marković, vlasnik turističke organizacije Travel for fun. Tužilaštvo je govorilo i o načinu predaje novca u prostorijama stranke “Ujedinjena Srpska” čiji je Zeljković član kao i o misterioznoj osobi kojoj je predato 85 000 maraka. U optužnici se navodi da je Saša Marković u više navrata u prostorijama Ujedinjene Srpske Branislavu Zeljkoviću predao 250 000 maraka.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. februar.

GERILA info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: