Naslovna Najnovije NETANJAHU IZAZIVA TREĆI SVETSKI RAT? Izjava koja može da zapali ceo svet

NETANJAHU IZAZIVA TREĆI SVETSKI RAT? Izjava koja može da zapali ceo svet

0
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je „punu odgovornost” Izraela za pojas Gaze nakon završetka sukoba s Hamasom, i to na „neograničeni period”. On je još jednom odbacio predlog o prekidu vatre ukoliko palestinski militanti ne oslobode taoce.

Kategorično je negirao da će biti opšteg primirja bez oslobađanja talaca.

„Što se tiče taktičkih malih pauza, to da. Sat ovde, sat tamo, to smo imali i ranije, proverićemo okolnosti kako bismo omogućili da humanitarna pomoć uđe, ili naši taoci da izađu. Ali ne mislim da će doći do opšteg prekida vatre”, poručio je Netanjahu i objasnio da bi opšti prekid vatre otežao ratne napore Izraela. U jednomesečnom sukobu u Gazi poginulo je više od 10.000 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas. Taj broj obuhvata 4.104 deteta. U Izraelu je više od 1.400 ljudi poginulo, a 6.900 je povređeno, saopštila je izraelska vlada.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama saopštila je da je situacija u pojasu Gaze „tragedija kolosalnih razmera”. „Svakodnevno se bore da dođu do hleba i vode. Zamračenja odvajaju ljude od voljenih i ostatka sveta. Ovo je prinudno raseljavanje i humanitarna tragedija kolosalnih razmera”, navedeno je u objavi na „Iksu”.

Palestinci su i juče u toku četiri sata mogli bezbedno da prolaze ka jugu Gaze. Izraelska vojska objavila je juče kratak video-snimak iz kojeg se može zaključiti da stotine stanovnika pojasa Gaze, neki s podignutim rukama, neki noseći bele zastave, odlazi pešice ka južnom delu palestinske enklave putem Salah al Din, preneo je „Tajms of Izrael”.

„Ako vam je stalo do sebe i svojih najmilijih, idite na jug prema našim uputstvima. Budite sigurni da su se lideri Hamasa već pobrinuli za sebe”, napisao je portparol IDF-a Avičaj Adrae na arapskom jeziku na svom nalogu na mreži „Iks”.

Kopnene snage Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) napredovale su duboko na teritoriju grada Gaze, izjavio je portparol IDF Danijel Hagari. On je rekao da se bolnica Šifa u pojasu Gaze koristi kao skrovište za teroriste, a upitan na konferenciji za novinare da li će IDF napasti bolnicu, rekao je da će vojska otići „na svako mesto gde ima terorista”.

Jedan od vodećih lidera Hamasa Musa Abu Marzuk odbio je da prizna da je ta palestinska militantna grupa ubila civile u Izraelu, tvrdeći da su na meti bili samo vojni obveznici. Marzuk, koji je zamenik političkog lidera Hamasa, rekao je za Bi-Bi-Si da su „žene, deca i civili izuzeti” od napada Hamasa. Marzuk tvrdi da je vođa Hamasovog vojnog krila Brigada Al Kasam Muhamed el Deif naredio svojim ljudima da poštede civile. NJegove tvrdnje su u potpunoj suprotnosti s velikim brojem dokaza da su pripadnici Hamasa pucali na nenaoružane odrasle i decu, navodi britanski javni servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: