Naslovna Republika Srpska Nevesinje: Propast šestogodišnjeg stečaja izbjegli samo radnici

Nevesinje: Propast šestogodišnjeg stečaja izbjegli samo radnici

0

NEVESINJE – Nepunih šest godina od otvaranja stečaja u „Planinskom dobru“ Nevesinje, ovaj postupak je okončan, a povjerioci su dobili samo mali dio od skoro 12 miliona maraka koliko su potraživali.

Ono po čemu se ovaj stečaj razlikuje od ostalih je to što su radnici koji su bili svrstani u viši isplatni red, za razliku od mnogih ranijih slučajeva, naplatili svoje dugove.

Međutim, većina ostalih, osim nekoliko razlučnih povjerilaca, nema razloga za zadovoljstvo.

Najveći dio od oko 900.000 maraka skupljenih kroz prodaju imovine podijeliće firma „Bora“ i Investiciono-razvojna banka (IRB), dok ostali kojima je ovo preduzeće dugovalo novac, ta dugovanja mogu da otpišu ili zaborave.

Kako su u toku postupka sprovedene sve radnje vezane za unovčavanje imovine i namirenje povjerilaca, te kako su povjerioci namireni sa svojim potraživanjima prema raspoloživoj stečajnoj masi, stekli su se uslovi za zaključenje stečajnog postupka te je Sud na osnovu navedenog zakonskog propisa zaključio stečajni postupak“, stoji u rješenju Okružnog privrednog suda u Trebinju.

Uzrok propasti preduzeća koje se bavilo uzgojem stoke i poljoprivrednih kultura treba tražiti u nezakonitim poslovima uprave.

Iako se IRB djelimično naplatio, iz ovog procesa izlazi kao veliki gubitnik s obzirom da su fondovi sa kojim upravlja prijavili potraživanja od oko 2,5 miliona maraka što znači da im je preko dva miliona maraka propalo.

MUP RS je nadležnom tužilaštvu još 2018. godine podnio krivične prijave zbog pronevjere kreditnih sredstava u iznosu od 400.000 KM.

Prema policijskom izvještaju, bivši direktor „Planinskog dobra“ Milorad Pikula i „Simental centra“ Dragan Antelj su u aprilu 2014. godine zaključili nezakoniti ugovor na osnovu kojeg su kreditna sredstva IRB-a bez osnova završila na računu Anteljeve firme.

Nešto ranije, tačnije 2012. godine interesovanje policije je privukao i tadašnji direktor Agencije za agrarna plaćanja RS Milenko Obradović zbog sumnje da je „Planinskom dobru” nezakonito dodijelio podsticaje zbog čega je takođe prijavljen tužilaštvu. Epilog ovih prijava za javnost je ostao nepoznat.

Stečajni postupak otvoren je polovinom novembra 2015. godine, a imovina preduzeća tada je procijenjena na 3,4 miliona KM i u potpunosti je bila opterećena hipotekama.

U toku stečajnog postupka sprovedeno je 18 licitacija za prodaju imovine i izvršene su četiri djelimične diobe.

Najveći dio imovine za 1,2 miliona KM u oktobru prošle godine kupila je firma „ZIS Company“  iz Nevesinja.

(Capital)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube