24.7 C
Banja Luka

NEZAPAMĆENE POPLAVE Bujični talas u Trnovu presjekao puteve, voda ugušila 130 ovaca (VIDEO)

Krizni štab opštine Trnovo proglasio je jutros vanrednu situaciju zbog nezapamćenih poplava koje su usljed obilnih padavina zadesile ovu opštinu, izjavio je Srni načelnik Trnova Dragomir Gagović.

Gagović je rekao da je veliki dio Trnova poplavljen i da je voda ušla u oko 100 kuća.

– Nije bilo ljudskih žrtava, ali je kod jednog domaćina voda ugušila 130 ovaca jer nisu mogli da otvore vrata staje preko koje je naišao bujični talas – dodao je Gagović.

Prema njegovim riječima, Trnovo je juče predveče zahvatilo nevrijeme sa obilnim padavinama, koje su se pojačavale tako da su se već oko 22.30 časova bujični potoci koji se ulivaju u rijeku Željeznicu izlili jer nisu više mogli da prihvate svu vodu.

Gagović je podsjetio da je Trnovo odsječeno jer je magistralni put ka Sarajevu u prekidu i naveo da su bujice odnijele i dijelove lokalnih puteva.

– Može terenskim vozilima da se dođe preko dijela federalnog Trnova, ali je i na tom putu stanje na 2-3 mjesta kritično – naglasio je Gagović.

On je dodao da mjesnoj zajednici Kijevo nema pristupa jer je putna komunikacija s obje strane neprohodna.

– Jezero kraj brane Bogatić je poravnato sa putem, tako da nije moguće ni iz smjera Trnova prići Kijevu – objasnio je Gagović.

Prema njegovim riječima, Civilna zaštita radi na osposobljavanju putnog pravca Istočno Sarajevo – Trnovo iz smjera Krupca, gdje ima i odrona.

Načelnik Trnova precizirao je da se odlukom opštinskog Kriznog štaba o proglašenju vanrednog stanja obustavlja nastava u mjesnoj osnovnoj školi.

– Naloženo je angažovanje sve raspoložive mehanizacije komunalnog preduzeća i privatnih preduzeća, a timovi Republičke uprave civilne zaštite Srpske sa svojom opremom već rade na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata – rekao je Gagović.

On je dodao da je snabdijevanje električnom energijom uredno, ali da se stanovništvu savjetuje da prokuva vodu za piće ili da koristi flaširanu.

– Zalihe vode u prodavnicama su ograničene, ali čim putna komunikacija ka Istočnom Sarajevu bude prohodna, opština će se potruditi da obezbijedi dovoljne količine vode za piće – rekao je Gagović.

Gagović je naveo da kiša pada i dalje, slabijim intenzitetom i izrazio nadu da je najgore prošlo.

– Ovo je nezapamćeno, žitelji Trnova stariji od 80 godina svjedoče da se ovakvo nevrijeme nikada nije dogodilo – naveo je Gagović i najavio da će, kada se voda povuče, biti formirana komisija koja će raditi na utvrđivanju štete.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here