34.7 C
Banja Luka

NIJE ŠALA: Nešić traži mjesto premijera RS

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, poslao je pismo liderima opozicionih stranaka u Republici Srpskoj u kojima traži da opozicione stranke (među kojima je i DNS) na izbore sljedeće godine izađu sa jedinstvenom listom za Narodnu skupštinu Republike Srpske ali i Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Nešić predlaže i da opozicija što prije izađe u javnost sa imenima kandidata za inokosne funkcije, Predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. On u pismu navodi da DNS nema problem sa tim da SDS i PDP kao lideri opozicije imaju svoje kandidate za te pozicije ali da to mora biti stvar dogovora svih opozicionih stranaka u Srpskoj. U zamjenu DNS očekuje, navodi Nenad Nešić, da toj stranci pripadne mjesto predsjednika odnosno mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske. Preostali resori u Vladi bili bi demokratski rapoređeni među sadašnjim opozicionim strankama, predlaže predsjednik DNS-a.

Nešić navodi da samo stvaranjem dva bloka, čime bi opozicija pokazala ozbiljnost i odlučnost u namjeri da pobijedi Dodika, može doći do pobjede na izborima. On u tom slučaju očekuje 35 mandata u NSRS i najmanje 6 u Parlamentu BiH.

On navodi i da zajedničke liste neće značiti mnogo bez zajedničkog rada i “umrežavanja struktura i pojedinačnih resursa”.

Ukoliko neka od stranaka opozicije sama bez konsultacija sa ostatkom opozicije izađe sa svojim kandidatima za inokosne funkcije DNS će predložiti svoje kandidate, najavljuje Nešić. Navodi i da opozicija mora da usvoji jedinstven ekonomski i politički program što će pokazati da opoziciji nije stalo samo do podjele plijena nakon izbora.

Nešić u pismu liderima opozicije uvjerava da je DNS iskren u namjeri da režim SNSD-a bude srušen na izborima. Navodi loš primjer nedavnih izbora u Prijedoru ali i česte napade na DNS. On je naveo da odgovore očekuje do kraja godine.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže, za Gerila info, da je pitanje da li opozicija na način na koji je do sada djelovala može pobijediti SNSD. Iskustvo nas uči, kaže ona, da je pogrešno opozicionu borbu svesti na podjelu fotelja jer to odbija glasače. Treba izaći sa jasnim programom, kaže Tanja Topić.

Borba oko fotelja stvara otpor kod građana. Mislim da ovakva ponuda neće biti velikodušno prihvaćena među ostalim opozicionim partijama jer je bitka za fotelje žestoka. Mislim da nije dobro da se prave jedinstvene liste jer to može odbiti dio glasača jer ne vjeruju svim opozicionim liderima da su doista istinski opozicionari. Umjesto jedinstvenih lista pametnije je izaći na teren i nastojati pokrenuti što veći broj glasača da izađu na izbore. Dosadašnje ponašanje opozicije, baš kao i vlasti, tjera ih na apstinenciju”, rekla je Tanja Topić za Gerila info.

Inače, kao najozbiljniji kandidati za inokosne funkcije iz redova opozicije u Srpskoj pominju se Jelena Trivić, Nebojša Vukanović i Milan Miličević.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here