Naslovna Najnovije Niko ne zna gdje je nestao kineski šef diplomatije

Niko ne zna gdje je nestao kineski šef diplomatije

0

PEKING – Dugo nepojavljivanje Ćina Ganga (57), ministra spoljnih poslova Kine, u javnosti pokrenulo je na internetu brojna nagađanja, čime je još jednom naglašena tajnovitost sistema u Kini.

Ćin nije viđen u javnosti 23 dana. Posljednji put je o njemu izvještavano 25. juna, kada je bio na javnom događaju.

Od kada je postavljen na mjesto ministra u decembru 2022, Ćin je smatran pouzdanim saradnikom Sija Đinpinga, kineskog predsjednika.

Poduže odsustvo iz javnosti jednog od najprepoznatljivijih lica vlasti u Kine pod lupom je ne samo diplomata i posmatrača Kine, nego i građana Kine.

Kada je upitana gdje je Ćin, Mao Ning, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, odgovorila je da nema informacije o tome.

U prilično tajnovitom sistemu u Kini, iznenadni nestanak političara od značaja može da miriše na nevolju.

Odgovor Mao dodatno je rasplamsao već užarena nagađanja o odsustvu Ćina i produbio sumnje.

„Da li ona zna da odgovara na pitanja?“, „Odgovor je prilično zabrinjavajući“, samo su neki od komentara ispod snimka odgovora portparolke na platformi Veibo, kineskoj verziji Twittera.

Nije neuobičajeno da ličnosti od značaja u Kini nestanu na duži period bez mnogo objašnjenja i da se kasnije ispostavi da se protiv njih vodi krivični postupak.

Ili, jednostavno nestanu i kasnije se pojave bez ikakvog objašnjenja zašto su se „krili“ od očiju javnosti.

I Si je nestao na dvije nedjelje uoči njegovog izbora na čelo Kine 2012. godine, što je podstaklo glasine o njegovom zdravstvenom stanju i mogućoj borbi za vlast unutar Komunističke partije Kine.

Ćin je jedan od najviših zvaničnika partije koji se ovoliko dugo, kontinuirano ne pojavljuje u javnosti.

Prošle nedjelje je Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo da Ćin neće prisustvovati sastanku diplomata u Indoneziji zbog zdravstvenih razloga, ali je taj dio izostavljen iz zvaničnog zapisnika koji je objavljen na sajtu Ministarstva.

Sastanak Ćina i Žosepa Borela, visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku, takođe je odložen za dvije nedjelje, nakon što je Peking obavijestio EU da nije moguće da se sastanak održi u zakazano vrijeme, bez ponuđenog ikakvog objašnjenja.

EU je obaviještena o odlaganju sastanka samo dva dana prije planirane posjete Borela Pekingu, rekao je neimenovani izvor za Reuters.

Ćin nije prisustvovao ni sastanku Sija sa Rodrigom Duterteom, bivšim predsjednikom Filipina, u ponedjeljak.

Najveći internet pretraživač u Kini, Baidu, u posljednjih desetak dana zabilježio je nagli porast broja pretraga o Ćinu.

Prema podacima registra pretraživača, broj pretraga imena „Ćin Gang“ je rastao za više od 5.000 odsto na nedjeljnom nivou, i njegovo ime je pretraživano daleko više od imena najpoznatijih ličnosti u Kini.

Jedna od najrasprostranjenijih teorija na internetu je da je Ćin pod istragom zbog navodne vanbračne veze.

Kada je u upitana da prokomentariše ovu glasinu, Mao je odgovorila: „Ništa ne znam o tome.“ Takav odgovor nije utišao govorkanja.

„Ljude zanima ovaj slučaj, jer su znatiželjni da saznaju tajne crne kutije. Nestanak Ćina je istakao slabosti kineskog diplomatskog sistema i sistema donošenja odluka na visokom nivou“, kaže Vu Ćijang, politički analitičar iz Pekinga.

Iako je ranije bio poznat kao tvrd pregovarač, smatra se da se Ćin udaljio od diplomatije „vuka ratnika“ koju Kina vodi posljednjih godina.

Uspon Ćina do mjesta ministra spoljnih poslova bio je vrtoglav.

Jedan je od najmlađih šefova diplomatije u istoriji Kine.

Poslije samo dvije godine vršenja dužnosti ambasadora Kine u Sjedinjenim Državama, postavljen je na mjesto ministra spoljnih poslova Kine u decembru prošle godine.

Prije toga bio je portparol Ministarstva spoljnih poslova i pomagao je u organizaciji međunarodnih posjeta Sija, što mu je dalo priliku da blisko sarađuje sa kineskim vođom i da ga, po svoj prilici, zadivi.

„S obzirom na zatvorenost kineskog sistema, teško je reći da li je Ćin sada stvarno u nevolji, ili bi uskoro mogao da se pojavi u javnosti“, kaže Ijan Čong iz Nacionalnog univerziteta u Singapuru.

Ali to što na kineskom internetu nema potpune cenzure nagađanja o nestanku visokog zvaničnika veoma je neuobičajeno, naglasio je on.

„Zbog odsustva cenzure ljudi se pitaju da li ipak ima istine u glasinama o borbi za moć, korupciji, zloupotrebi moći i funkcija, kao i o ljubavnim vezama“, kazao je Čong.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube