Naslovna BIH „Nisam siguran da je trebalo pristati na taj sastanak“

„Nisam siguran da je trebalo pristati na taj sastanak“

“Mislim da sve ovo postaje cirkus. Trebalo je od starta definisati na kojim stvarima se učestvuje, a na kojima ne. I onda bi se jasno znalo na čemu se učestvuje, a na čemu ne. Mislim da je ovdje jasan drugi razlog zbog kojeg Redžep Tajip Erdogan dolazi. Očito je da je Dodiku stalo da se vidi sa Erdoganom bez obzira na to”.

Ovo je rekao bivši član u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić komentarišući situaciju u BiH za Raport.

Što se tiče Dodikovog prekida bojkota rada zajedničkih institucija, Ivanić je mišljenja da se na tom sastanku (sa Erdoganom) neće uopšte razgovarati o stanju u BiH.

„Mislim da će to biti jedno kratko formalno viđenje i zato nisam siguran da li je trebalo u normalnim okolnostima pristati da se prisustvuje takvom sastanku, a ne u ovim jer ne vidim nikakvu korist u ovom”, iskreno je kazao Ivanić.

Komentarišući dolazak Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika u BiH koji je naišao na veliki broj osuda, Ivanić smatra da je na njemu velika odgovornost.

“Valentin Inzko je ostavio zemlju u potpunom haosu i zaista ne mislim da je ijedan čovjek, ko god da je, ima božanska ovlaštenja  da učestvuje u donošenju zakona. Ne mislim da će Šmit riješiti situaciju u BiH. Ni Šmit niti bilo ko tog tipa, ovo mogu samo riješiti lokalni političari. Oni koji očekuju da će on spektakularno napraviti bojim se da će se razočarati. Niti on ima pretenzije da to radi niti on to hoće”, kazao je Ivanić.

On je rekao da sumnja da može doći do novih sankcija Miloradu Dodiku koje bi mu onemogućile učešče u politici.

“Sumnjam da do toga može doći”, naveo je Ivanić.

(BN)