Naslovna Najnovije Njemačka razmatra isporuku IRIS-T SLM sistema Ukrajini

Njemačka razmatra isporuku IRIS-T SLM sistema Ukrajini

0
Nemačka razmatra isporuku IRIS-T SLM sistema srednjeg dometa zemlja-vazduh Ukrajini, izjavio je danas neimenovani bezbednosni izvor.
 
Njemački dnevnik „Bild“ je ranije izvjestio da Savjet bezbjednosti njemačke vlade raspravlja o tome i da bi sistemi IRIS-T SLM, koje proizvodi privatni njemački proizvođač oružja Dil Defense, mogli da budu rasporedjeni u Ukrajini od novembra, prenio je Rojters.
 
Njemačka je prošle nedjelje saopštila da će Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica, što je još jedan preokret u odnosu na dugogodišnju politiku da se teško oružje ne šalje u ratna područja zbog nacističke prošlosti zemlje, navela je agencija.
 
Prema „Bildu“, Ukrajina je zainteresovana da dobije 10 IRIS-T SLM sistema, koji bi mogli da budu proizvedeni u naredne tri do četiri godine. List navodi da sistem može da lansira rakete na udaljenosti od 40 kilometara za obaranje borbenih aviona, helikoptera ili projektila. Obuka ukrajinskih vojnika mogla bi da počne čim njemačka vlada odobri plan, izvestio je „Bild“.