24.7 C
Banja Luka

Njemačka šalje Ukrajini 10.000 artiljerijskih granata

Njemačka će Ukrajini, u okviru dugoročnog plana u tri faze, poslati 10.000 artiljerijskih granata iz vlastitih zaliha, izjavio je general oružanih snaga Njemačke (Bundeswehr) Kristijan Frojding.

On je u intervjuu za Dojče Vele (Deutsche Welle) kazao da će nakon prve, hitne faze, srednjoročno biti podržana češka inicijativa za slanje još više municije, prenosi Beta.

“Preuzećemo više od 180.000 komada municije, za koje je planirano da bude isporučena od početka ljeta do kraja godine”, rekao je general.

Na “duže staze” Njemačka je osim češke inicijative sklopila i bilateralni ugovor koji predviđa isporuku još 100.000 artiljerijskih granata od četvrtog kvartala ove godine. Frojding nije želio da otkrije sa kojom zemljom je sklopljen ugovor o isporuci.

Najhitnije potrebe

Prema mišljenju Frojdinga, trenutna najhitnija potreba Ukrajine su “artiljerijska municija, druga municija i vođene rakete za savremene sisteme protivvazdušne odbrane i oklopna borbena vozila”.

U intervjuu za Dojče Vele, govorio je i o obuci ukrajinskih vojnika u Njemačkoj. Prošle godine je na njemačkim vojnim poligonima obučeno 10.000 pripadnika oružanih snaga Ukrajine, a još 3.000 do 4.000 ljudi u prvim mjesecima 2024.

Ministarstvo odbrane Njemačke spremno je da 2024. ponudi takvu priliku još većem broju vojnika iz Ukrajine.

“Fokus je uvijek na obuci na sistemima naoružanja, koje pružamo ukrajinskim oružanim snagama, i taktičkoj obuci, obuci operatera, kao i obuci tehničara da ih održavaju i popravljaju”, rekao je Frojding.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here