Naslovna Najnovije Njemački general šokiran taktikom Rusa: „Ovo je najkrvavije, ruši sve NATO principe!“

Njemački general šokiran taktikom Rusa: „Ovo je najkrvavije, ruši sve NATO principe!“

0

Uklanjanje mina je najkrvaviji dio ukrajinske kontraofanzive i ruši NATO principe ratovanja, izjavio je u razgovoru za DPA šef Situacionog centra za pitanja Ukrajine pri Ministarstvu odbrane Njemačke, brigadni general Kristijan Frojding.

– Ta ‘obdukcija’ područja koje brane Rusi u ovom trenutku se odvija po cijeni koja je veoma krvava za ukrajinske jedinice. Ponekad stručnjaci za uklanjanje mina moraju da puze po minskim poljima na stomaku i da deaktiviraju jednu po jednu minu, izvodeći posao koji je opasan po život golim rukama. Oni su često pod vatrom protivnika… Mnogi stručnjaci za uklanjanje mina su ubijeni ili ozbiljno ranjeni u prvih nekoliko nedjelja kontraofanzive – rekao je general.

Frojding je naveo podatke Stejt departmenta SAD, prema kojima je „potencijalno minirana površina“ u Ukrajini gotovo jednaka polovini ukupne teritorije Njemačke.

Prema njegovim riječima, proces uklanjanja mina ne samo da je učinio da napredovanje ukrajinskih snaga bude veoma krvavo i gotovo nemoguće, nego je i porušio princip ratnih dejstava NATO-a.

– Naš princip je: naiđeš na mine, vratiš se, zaobiđeš. Uz ovolike razmjere minskih prepreka, koje su postavljene tamo tokom devet mjeseci, nemoguće je držati se tog principa –  rekao je Frojding.

Ranije je list „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na izjave ukrajinskih vojnika, pisao da minska polja velike površine, koja su postavile ruske snage, ubijaju borbeni duh ukrajinskih snaga koje učestvuju u ofanzivnim operacijama i onesposobljavaju mnoga zapadna borbena vozila.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube