Naslovna Najnovije Njemački kancelar: Reći ću Putinu da prestane da pljačka Ukrajinu

Njemački kancelar: Reći ću Putinu da prestane da pljačka Ukrajinu

0

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da je održavanje komunikacije sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od suštinskog značaja, čak i dok Moskva nastavlja svoj rat protiv susjedne Ukrajine.

„Apsolutno je neophodno razgovarati sa Putinom i ja ću to nastaviti, kao i francuski predsjednik“, rekao je Šolc u intervjuu njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Zapadni lideri nastavljaju diplomatske napore da okončaju rat koji je počeo 24. februara.

Šolc se dan ranije vratio iz Kijeva kako bi razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i rumunskim predsjednikom Klausom Johanisom.

„Kada razgovaram sa Putinom, kažem, na primjer, iste stvari koje kažem i vama“, rekao je Šolc.

On je takođe naglasio važnost razumijevanja da Rusija ne može da nametne uslove mira sa Ukrajinom.

Šolc je rekao da će Putinu reći da je pogriješio „ako zaista vjeruje da će opljačkati zemlju, onda se nada da će se vremena promijeniti i da će sve biti normalno“.

„Morate povući svoje trupe i morate pronaći sporazum sa Ukrajinom koji je prihvatljiv i ispravan za narod Ukrajine“, rekao je Šolc da će reći Putinu.

Njemački kancelar je rekao da je „optimista“ u pogledu dogovora evropskih zemalja na sledećem samitu o davanju statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini.

Evropa je postupila jedinstveno nakon ruske agresije na Ukrajinu i tako ćemo nastaviti, tako da sam siguran da ćemo naći način da donesemo zajedničku odluku“, rekao je on za DPA.

„Moramo da prihvatimo da je to jednoglasno glasanje 27 država članica i moraćemo da pronađemo zajednički pristup, ali sam prilično optimista da ćemo uspjeti“, dodao je on.

Evropska komisija danas je preporučila da zemlje članice daju status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a ista perspektiva se nudi i Gruziji pod dodatnim uslovima.

Evropski lideri se sastaju 23. i 24. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: