Naslovna Uncategorized „Njujork tajms“: Američki zvaničnici priznali da je avion sa ukrajinskim zarobljenicima oboren...

„Njujork tajms“: Američki zvaničnici priznali da je avion sa ukrajinskim zarobljenicima oboren „patriotom“

0

Američki zvaničnici, pod uslovom da ostanu anonimni, priznaju da je ruski avion Il-76 u kojem su bili ukrajinski zarobljenici, oboren raketom „patriot“, objavio je „Njujork tajms“.

„Američki zvaničnici javno ne komentarišu čime je oboren avion, ali neki su u privatnim razgovorima, pod uslovom da ostanu anonimni, rekli da su informacije o tome da je upotrijebljena raketa ‘patriot’ – tačna“, navodi se u članku.

Takođe se dodaje da oni nisu potvrdili ko se nalazio u avionu,  ali da su priznali da su neki od putnika zaista bili ukrajinski zarobljenici.

Američki izvori „Njujork tajmsa“ navode da je sistem „patriot“ kojim je oboren avion Ukrajini dala jedna evropska država.

Podsjetimo, Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmjenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je ekspertiza pokazala da je avion Il-76 oboren pomoću američkog sistema „patriot“. On je rekao da Rusija insistira na međunarodnoj istrazi, ali niko iz svijeta se nije odazvao tom pozivu.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: