Naslovna BIH Nova POSKUPLJENJA STRUJE?!

Nova POSKUPLJENJA STRUJE?!

Poskupljenje električne energije bila je tema današnjeg sastanka Udruženja poslodavaca FBiH sa predstavnicima Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da će se tražiti način kako da se pomogne privredi da prevaziđe poskupljenje, ali da je neminovno da će do poskupljenja doći i da se svi moraju prilagoditi promjenama.

„Ono što je činjenica jeste da od 10.000 korisnika, deset njih troši 70 – 80 posto energije i da će ta privredna društva osjetiti najveći udar, što nam govori da trebamo napraviti detaljnu analizu toga kako da tim kompanijama pomognemo, ali i da se ostalima pomogne na neki drugi način.

Dakle, moramo voditi računa i o tome da ne ugrozimo postojanje nijedne elektroprivrede, a moramo pomoći i privrednicima jer elektroprivrede i postoje zbog tih privrednika, ako njih nema nemaju ni one kome prodavati energiju“, kazao je Džindić.

On je najavio tematsku sjednicu Vlade FBiH u narednih narednih desetak na kojoj će biti i predstavnici elektroprivreda i poslodavaca, ali i stručnjaci iz ove oblasti, a na kojoj će glavna tema biti poskupljenje električne energije.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je nakon sastanka rekao da  Vlada FBiH će morati napraviti presjek i analizu i ujedno podsjetio da je pojedinim privrednicima već istekao ugovor sa Elektroprivredom, te kako su morali potpisivati novi kako im ne bi bila isključena struja:

„Nadam se da ćemo uspjeti doći do najoptimalnijeg rješenja. Sve što je u okvirima poskupljenja koje privreda može podnijeti to je u redu, jer imate kompanija koje će moći izdržati 20 do 30 posto, a nekima je puno i ako struja poskupi i za tri do četiri posto“.

Podsjetimo, drastičan rast cijena električne energije posljednjih mjeseci zapljusnuo je cijelu Evropu, a kao glavni razloz se navodi poskupljenje prava na emitovanje CO2 i prirodnog gasa.

Cijene na berzama trenutno idu od 90 do 200 evra po megavat-satu. I jedan broj firmi iz BiH i Srbije su ovih dana izašle u javnost sa tvrdnjama da su dobile najave od svojih snadbjevača da će električna energija poskupiti od 70 do 120 posto.

I dok su predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine već alarmirali nadležne institucije da pronađu rješenje, o dešavanjima u Republici Srpskoj više nam je rekao Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

U Republici Srpskoj su preduzeća prošle godine, kaže, potpisala jednogodišnje i dvogodišnje ugovore, tako da jedan dio poslodavaca ima potpisanu garantovanu cijenu do kraja godine, dok je drugi dio poslodavaca u fazi pregovora sa Elektroprivredom Republike Srpske.

„U fazi smo dogovaranja sastanka sa Elektroprivredom Republike Srpske i resornim Ministarstvom. Nemamo najave povećanja cijena struje i očekujemo razumjevanje stanja u kojem se nalazi privreda zbog problema vezanih za posljedice infekcije COVID po svjetsku ekonomiju.

Ono što je bitno je da je prošle godine cijena električne energije bila 55 evra, a da je sada cijena čiste energije oko 80 evra. Na taj iznos se dodaje taksa za pravo na emisiju CO2 i prirodnog gasa od 50 eura.

Moramo reći takođe da u našim računima koje poslodavci dobijaju ima uračunat iznos mrežarine koji je u prosjeku oko 50% u odnosu na ukupan račun, tako da i povećanja cijene struje ne bi trebalo da iznose više od 10 do 15%.“ istakao je Aćić za BUKU.