Naslovna Region Nova vlast ima svoju Vericu Maraš: Plata direktora TO Montenegra 4.400, u...

Nova vlast ima svoju Vericu Maraš: Plata direktora TO Montenegra 4.400, u slučaju raskida ugovora dobija više od 100.000 evra

0

 

Izvršni direktor kompanije ToMontenegro Predrag Todorović prima platu od 4.400 evra i naknadu za zakup stana do 1.000 evra.

To se navodi u odluci Odbora direktora ToMontenegro, koji je objavio Ugovor o radu sa izvršnim direktorom, nakon zahtjeva NVO Institut alternativa i žalbi zbog odbijanja pristupa.

Izvršni direktor je već ostvario pravo na 50.000 evra bonusa, jer je kompanija počela sa komercijalnim letovima (jednokratni bonus) i prevezla 60.000 putnika do početka septembra (godišnji bonus).

 

U slučaju raskida ugovora, Todoroviću bi pripale 24 prosječne neto zarade, odnosno više od 105.000 evra.

“Politka naknada menadžmenta državnih preduzeća se mora preciznije urediti nego što je to sada slučaj u Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kao i pitanje otpremnina izvršnih direktora za koje se moraju propisati jasni limiti. Mimo ovoga, važno je da primanja budu transparentna i dostupna javnosti, pa zato pozdravljamo objavljivanje ugovora i nadamo se da će i ostala državna preduzeća koja još uvijek kriju ugovore direktora slijediti ovaj primjer”, naveli su iz ove NVO na Facebooku.

DOO ToMontenegro je nova avio kompanija čiji je osnivač Vlada Crne Gore sa 100 odsto vlasničkog udjela.

Društvo je osnovano 14.januara 2021. godine Odlukom Vlade Crne Gore, a počelo je sa radom 8.februara 2021. godine.

Osnovni kapital Društva iznosi 30 miliona evra (od čega je do sada uplaćeno 20).

Članovi Odbora direktora odrekli su se nadoknada za svoj rad za prvih šest mjeseci funkcionisanja kompanije.