Naslovna Izdvajamo Nova vlast stare navike: Razmatraju bajate izvještaje stare nekoliko godina

Nova vlast stare navike: Razmatraju bajate izvještaje stare nekoliko godina

0

U Republici Srpskoj nastavlja se praksa da javne institucije na vrijeme ne šalju izvještaje o radu Narodne skupštine Republike Srpske. Tako i na ovom zasjedanju narodni poslanici raspravljaju o izvještajima koji su stari i po nekoliko godina.

U 2023. godini poslanici u Narodnoj skupštini raspravljaju o Izvještaju o poslovanju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske za 2021. godinu. 

„Danas bismo trebali usvojiti izvještaj za 2022. godinu pošto smo već u martu 2023. godine“, kaže zastupnica SDS-a u Narodnoj skupštini Mirjana Orašanin.

Orašanin navodi da je očito da se stalno kasni s tim jer se želi prepustiti da neke stvari zastare.

„Nije nikakvo čudo što nakon dvije godine dolazi izvještaj o poslovanju IRB-a. Mi i dalje ne znamo tko je odgovoran za požar, kakva je šteta, hoćemo li izgubiti i koliko novca, kako tko ima privatnu diplomu dolazi na čelu takve insitutcije“ , kaže Nebojša Vukanović, šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i red.

Predsjednik parlamenta Nenad Stevandić priznaje da ovaj problem postoji, međutim, kaže on, da je to stara praksa.

„Mislim da svi izvještaji trebaju da se razmatraju što je prije moguće. To nije praksa koja je nastala od jučer ovo je novi saziv Narodne skupštine i mnoge su tačke preostale nadam se da ćemo ih očistiti i da će u budućnosti biti razmatrane prije“, kaže Stevandić.

Ovo međutim nije jedini stari izvještaj o kome se tek sada raspravlja u Narodnoj skupštini. Tako su na dnevnom redu sjednice koja se održava u ožujku 2023. i izvještaji o radu agencija za bankarstvo, za osiguranje, Komisije za hartije od vrijednosti… – sve iz 2021. godine.

„Došli smo u situaciju da se kod nas mnogo toga može raditi, a da za to nitko ne nosi odgovornost. Znate, ako jedne godine ne podnesete izvještaj Skupštine, a direktor ne bude smijenjen zbog toga onda se nitko više neće uzbuđivati ​​ako ne podnese izvještaj na vrijeme“. rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Za razliku od javnih poduzeća i institucija, smatra Pavlović, privatnim preduzećima se ne gleda kroz prste i često se suočavaju sa sankcijama u slučaju kašnjenja sa podnošenjem izvještaja nadležnim institucijama.

(BN) Foto: Srna

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube