Naslovna Najnovije Novac dijeli u prostorijama Ujedinjene Srpske

Novac dijeli u prostorijama Ujedinjene Srpske

0

Detaljno je govorila o načinu na koji se primopredaja novca obavljala u prostorijama Ujedinjene Srpske, čiji je član Zeljković, kao i „misterioznoj osobi“, kojoj je, jedan od najavljenih svjedoka u ovom predmetu, iza zgrade Instituta za javno zdravstvo RS u Banjaluci predao 85.000. KM.

Suđenje u predmetu „Korona-ugovori“ za zloupotrebe u procesu javnih nabavki tokom pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj, počelo je danas u Okružnom sudu Banjaluka.

U ovom predmetu optuženi su bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljlović i još četiri osobe.

Nakon čitanja optužnice tužiteljica Sanja Tadić-Stojisavljević podvukla je da su „krucijalne koruptivne radnje tijekom nabavke“, a ne kršenje postupka.

Detaljno je govorila o načinu na koji se primopredaja novca obavljala u prostorijama Ujedinjene Srpske, čiji je član Zeljković, kao i „misterioznoj osobi“, kojoj je, jedan od najavljenih svjedoka u ovom predmetu, iza zgrade Instituta za javno zdravstvo RS u Banjaluci predao 85.000. KM.

Karakteristično je i da su neke javne nabavke dogovarane putem aplikacije sa zaštićenom komunikacijom, kao što su Signal i Vi čet.

Optužnicom u predmetu „Korona ugovori“ obuhvaćeni su i direktor „Procontrol“ Banja Luka Slavko Bojić, zbog krivičnih djela zlouporabe službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju, bivši direktor „Sineks laboratorija“ Sani Crljić zbog kaznenih djela zlouporabe službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju, direktor „Travel for fun“ Banja Luka Saša Marković zbog krivičnih djela davanje mita i direktor „Promeding“ Laktaši Dragan Dubravac zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe u postupku javne nabavke.

Prema navodima optužnice, Zeljković se tereti da je, kršeći postupak javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak i direktni sporazum, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odjela i termalnih kamera od nekvalificiranih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, „najgrublje zlo upotrijebio“ svoj položaj. i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo, te su na taj način za sebe i druge osumnjičene pribavio imovinsku korist na štetu budžeta RS u iznosu od preko milijun i 300 tisuća maraka.

U optužnici se navodi da je u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553 posto, medicinskih zaštitnih odjela za 351 posto, a termalnih kamera za 198 posto.

U optužnici se navodi da je Zeljković od Markovića zahtijevao devet maraka po odjeljku, kao i da je Marković u više navrata sukcesivno donosio Zeljkoviću iznose od 5.000 do 25.000 KM i novac mu je predavao u prostorijama Ujedinjene Srpske.

Precizirano je da mu je od aprila 2020. do marta 2021. godine 20 puta predao novčane iznose, a da je ukupan iznos takve „provizije“ iznosio 250.000 KM.

Tužiteljica Sanja Tadić-Stojisavljević je nakon čitanja optužnice istakla da je prijedlog tužilaštva, ukoliko optuženi budu proglašeni krivim, da im se oduzme protivpravno stečena imovinska korist i to – od Zeljkovića 335.000 KM, Bojića 241.526 KM, Crljića 28.700 KM, te Markovića 578.780 KM. .

Predloženo je i da se Zeljkoviću zabrani obavljanje dužnosti direktora ili državnog službenika u javnim organima i preduzećima na razdoblje od deset godina.

– U optužnici je svaka nabavka detaljno opisana, zaštitne maske, odjela, termalne kamere. Tužilaštvo će navoditi dokazivati ​​saslušanjem 70 svjedoka i sa 2.400 materijalnih dokaza. Radi se o složenom i kompleksnom predmetu – kazala je tužiteljica.

Ona je naglasila da je među svjedocima veliki broj radnika Instituta za javno zdravstvo RS koji će, kako je navela, „nesumnjivo potvrditi postupak kršenja“, te kako se komisija za nabavku i prijem robe nije sastajala, nego je sve rađeno retroaktivno.

Ona je istakla i kako su u tijeku istrage svi osumnjičeni, osim Sanija Crljića, detaljno iznosili svoju obranu, a da je Zeljković svoju obranu zasnivao na – neznanju.

– Tvrdio je da nije znao da se komisije za nabavku i prijem nisu sastajale, koja je roba dolazila u Institut… A radi se o obavljanju dužnosti, a kasnije i direktoru Instituta. Odgovornost za nabavke i trošenje javnog novca je na direktoru. Radilo se o javnom funkcioneru koji je službu vršio protivno interesima službe, nego za svoje ii interese dobavljača – istakla je tužiteljica.

Navela je i da će način na koji je Zeljković provodio nabavke, te dogovarao vrstu i cijenu robe, dokazivati ​​i forenzičkim vještačenjem njegovog telefona i Viber prepiske koje je imao sa Slavkom Bojićem. Kazala je da će dokazati kako je dva dana prije nabavke zaštitnih maski, komunicirao je Zeljković Viberom s Bojićem.

Tužiteljica tvrdi i da mu je Bojić tom prilikom napisao: „Samo nigdje ne idi sa cijenom dok ne definiramo“, na šta je Zeljković odgovorio: „Naravno“.

Navela je i da je Zeljković komunicirao putem zaštićenih aplikacija Signal i Vi čet.

Tužiteljica je govorila i optužbama da je Dubravac, po uputama Bojića koji je u to vrijeme bio u Njemačkoj, dao Biljani Amidžić 85.000 KM, „koje mora odnijeti nepoznatoj muškoj osobi koja čeka iza zgrade Instituta“, što je ona i učinila.

Međutim, tužiteljica tvrdi da se optuženi, tokom saslušanja u istrazi, „nije mogao sjetiti“ kome je dato 85.000 KM.

Uvodna riječ tužiteljice je prekinuta kada je u zgradi suda u Banjaluci nestalo struje, te je nastavak zakazan za ponedjeljak.

( Faktor  Foto:BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: