28.7 C
Banja Luka

Novaliću se ne ide u zatvor, kaže da ima „obaveza“

Sud BiH još uvijek nije odlučio o molbi advokata presuđenog Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH, koji je u aferi „Respiratori“ osuđen na četiri godine zatvora.

Njegovi advokati, podsjećamo, zatražili su odgađanje izvršenja kazne zatvora, koja je prema referentnom aktu Suda planirana za 6. mart.

Naime, Novalić je u zatvor trebao još 29. februara, međutim referentni akt primio je kasnije, kako bi barem sedam dana odgodio put za Vojkoviće.

„Privatne obaveze“

Prema informacijama „Avaza“, Sud BiH sutra će odlučiti o njegovoj molbi, a Novalić je između ostalog u zahtjevu da mu se odgodio izvršavanje kazne naveo da „ima nezavršenih privatnih poslova u porodičnoj kompaniji, koji su neodloživi“?!

Osim toga, Novalićevi advokati u zahtjevu su naveli da će iskoristiti pravo da traže od Predsjedništva BiH da pomiluje osuđenog Novalića.

Međutim, sve je urađeno s ciljem da Novalić uopšte ne kroči nogom u Vojkoviće.

Kako saznaje pomenuti portal, Novalić je od advokata tražio da iskoriste sve pravne lijekove kako bi što duže ostao na slobodi.

To je vidljivo i iz molbe koja je poslana Sudu BiH. Prema izvorima iz ove pravosudne institucije Novalić u zahtjevu za odgađanjem izvršenja kazne naveo da će tražiti od Predsjedništva BiH i pravo na pomilovanje.

Mišljenje Suda BiH

Zahtjev za pomilovanje biće podnesen Ministarstvu pravde, koje će zatim tražiti mišljenje od Suda BiH, da bi zatim kompletna dokumentacija bila poslana Predsjedništvu BiH na izjašnjenje.

Do sada Predsjedništvo BiH nije se bavilo pomilovanjem optuženih za visoku korupciju, pa je teško očekivati da se Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović upuste u ovu vrstu avanture.

Osim toga, ono što je „Avaz“ najavio prije mjesec dana, Novalićevi advokati uputiće vrlo brzo i apelaciju Ustavnom sudu BiH, kako bi ukazali na „povredu prava“ na postupak koji je vođen pred Sudom BiH.

(Avaz) Foto: Avaz – Armin Durgut / PIXSELL

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here